گیاهپزشکی(حشره شناسی و بیماری شناسی کشاورزی)

سایت تخصصی رشته گیاهپزشکی

برای دانلود به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: چهار شنبه 24 مهر 1392برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

·       پوسيدگي قهوه‌اي(دروني) ميوه انجير :

پوسيدگي قهوه‌اي(دروني) ميوه انجير fig brown rot(fig endosepsis)
بيماري ناشي ازقارچ ناقص Fusarium moniliforme است كه اسپورهاي آن با زنبور Blastophaga به داخل ميوه‌ي انجيرانتقال مي‌يابد وموجب پوسيدگي داخل ميوه مي‌شود .

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ


ادامه مطلب
نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 1 مهر 1392برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 
آفات انار
Pomegranate Pests .ppt
 
 


 

برای دانلود به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 6 تير 1392برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

معرفي آفت

لاروهاي اين آفت از شاخ و برگ اندامهاي هوايي بوته برنج تغذيه مي كند و آنرا كاملاً از بين مي برد. لاروهاي سن يك فقط از پارانشيم برگها به خصوص بين رگبرگها تغذيه مي نمايند ولي در سنين بعدي تمام برگ را خورده و فقط قسمتهاي سخت آنرا باقي مي گذراند. لاروها شب فعال بوده و داراي ميزبانهاي ديگري نظير يولاف، چاودار، گندم، جو، ارزن، ذرت، ذرت خوشه اي، نيشكر، نخود، لوبيا، يونجه، شبدر، چغندر، كتان، سوژا مي باشد.

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 24 فروردين 1392برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

مقدمه:

ویروئید ها عوامل ريزتراز ويروس ها که فاقد پوشش پروتئيني هستند و ژنوم کوچکتري از ويروس ها دارند. دينر(Diener)ورايمر(Raymer)هنگام استخراج ويروس غده دوکي سيب زميني  ويروئيد را با ترکيب RNAاستخرا ج کردند. ويروئيد بامکانيسم نا مشخص به درون هسته ياخته راه يافته و آنجا تکثير مي يابد

بيماري ويروئيد اگزوکورتيسExocortis مرکبات:

مرکبات پيوند شده روي پايه پونسيروس(Poncirus trifoliata) و يا هيبريد آن Citrange حساس به اين بيماري هستند

علائم بيماري:

-قطور شدن تنه درخت در زير نقطه پيوند.

-تشکيل صمغ در زير لايه هاي جدا شونده ،توقف رشد،پيچ خوردگي برگ ها،ترک خوردن ميوه ليمو.

- گر چه درخت آلوده ميوه زيادي مي دهد ولي ميوه ها ريزش پيدا مي کنند.

-درختان پيوند شده روي پايه پونسيروس اصولا رشدشان کمتر و کوتاه تر از درختان پيوند شده بر روي پايه نارنج است.

-درختان مبتلا به اگزو کورتيس فوق العاده ضعيف و کوتاه مي مانند ،ظهور علائم 3تا 8سال بعد از آلودگي اتفاق مي افتد

کنترل:

معالجه درختان امکان پذير نيست ولي رعايت نکات زير در پيشگيري موثر ميباشد:

1-     پيوند از درختان سالم تهيه شود (در موارد مشکوک عمل پيوند روي پايه بادرنگ آريزونا 81و ياusdc60انجام مي شود)

2-     چون بيماري درپايه نارنج آلودگي نهفته latentداردتوصيه مي شود در باغاتي که قبلا مرکبات با پايه نارنج کاشته شده است غرس نکنند

اين ويروئيد با ادوات باغباني قابل انتقال ميباشد(ضد عفوني ادوات با محلول ده درصد هيپو کلريت سديم يا محلول دو درصد فرمالين

منبع:

گیاهپزشکی۱۱۰


 

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 30 بهمن 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بيماري ريز برگي (استابورن )مرکبات

اين بيماري در سال 1915 در کاليفرنيا گزارش شد و تاسال 1973عامل آن را ويروس يا شبه ويروس مي دانستند.

علاوه برمرکبات به بعضي از خانواده هاي گياهي غير مرکبات نيز حمله مي کند.

در سال 1361توسط رحيميان  اسپيروپلاسما کشت و به عنوان عامل بيماري در مرکبات شمال و جنوب کشور معرفي شد.

علائم بيماري :

-کم شدن فاصله ميان گره ها ،رويش شاخه هاي فراوان از جوانه ها جانبي ،کوچک شدن برگ ها ،قلبي يا فنجاني شدن  آن ها.

-علائم شبيه کمبود روي و ريزش برگ ها ،به گل رفتن بي موقع درخت،ميوه هاي بد شکل و نامتقارن ،عقيم و چروکيده بودن بذر ها.

عامل بيماري:

Spiroplasma citri sanglio که تقريبا شبيه فنري شکل مي باشد و به آساني در محيط کشت مايع با ميکروسکوپ زمينه سياه قابل رويت است.

عامل اين بيماري توسط پيوند و زنجره هاي از جمله زنجره چغندر Circulifertenellus,Scaphytopius nitridus, Euscelis plebeijus منتقل مي شوند.

کنترل:

-پيوند بايد از درختان سالم تهيه شود ،بر روي پايه سالم پيوند گردد.

-مبارزه با ناقلين.

منبع:

گیاهپزشکی۱۱۰


 

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 30 بهمن 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بيماري انبونک يا خيارک آلو


 

اولین علائم بیماری به صورت جوش سفید رنگی در روی میوه ظاهر می شود و هم زمان با رشد میوه گسترش پیدا می کند،تمامی سطح میوه را می پوشاند.هسته ی میوه ی جوان رشدش متوقف شده،قهوه ای،چروکیده،و پوک می گردد.طول میوه ی آلوده گاهی به بیش از 10 برابرطول میوه ی سالم می رسد و گوشت داخل آن اسفنجی می گردد.میوه ی آلوده غالبا بد شکل،خمیده،به رنگ قرمز و سپس خاکستری مخملی در می آید.

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بیماری لکه سیاه گلابی

اسم علمی عامل بیماری Venturia pirina Adena ، اسم انگلیسی pearscab می‌باشد. این قارچ برای اولین بار توسط مادام لابیرت در بلغارستان ( 1832) مشاهده شده است همچنین در سال 1840 از فرانسه نیز گزارش شد. لکه سیاه گلابی خیلی شبیه لکه سیاه سیب است اما عینا همان قارچ نیست و هر کدام از این دو گونه قارچ محدود به میزبان خود می‌باشند و میزبان خاص خود را دارند. هر دو گونه آسکوسپورهای دو سلولی دارند که یک سلول بزرگتر از دیگر است. در لکه سیاره گلابی سلول بزرگتر در بالا قرار می‌گیرد ولی در لکه سیاه سیب سلول پایین‌تر ، بزرگتر است.



تصویر

 

علائم بیماری

 

 

 

 

 

 

 

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بیماری آنتراکنوز مرکبات Citrus anthracnose

 

عبارت آنتراکنوز به معنای شبه زغال Like-coal واولین بار توسط Faber و Dunal در سال 1853 روی انگور گزارش شده‌است. بیماری در سال 1326 توسط اسفندیاری از مناطق شمالی کشور جمع‌آوری وگزارش شده وسپس در سال 1333 از مناطق جنوب توسط شریف گزارش گردیده‌است.

 


آنتراکنوز مرکبات انتشار جهانی دارد. بیماری ناشی از گونه‌ Colletotrichum gloeosporiodes در انواع مرکبات که نشانه‌های آن لکه‌های نکروتیک در برگ و خشکیدن سرشاخه‌هاست. در میوه نشانه بیماری به صورت لکه‌های قهوه‌ای تا سیاه ظاهر می‌شود. آنتراکنوز میوه در میوه‌های رسیده مخصوصاً واریته‌های میان‌رس و زودرس گریپ‌فروت دیده می‌شود.

کنترل شیمیایی :

1- استفاده از قارچ‌کشهای فربام، زینب، کاپتان به نسبت 2- 1.5 درهزار

2- در پاییز موقع خواب سمپاشی با دو کیلوگرم سولفات مس، یک کیلوگرم سولفات روی و دو کیلو گرم آهک وصد لیتر آب

توصیه‌ها: 1- تقویت گیاه 2- حذف شاخه‌های خشکیده در پاییز 3- کنترل آفات وسایر بیماریها

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:بیماری آنتراکنوز مرکبات, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بيماري گموز يا پوسيدگي طوقه مركبات:

 

علائم بيماري:

 از بارزترين علائم ترشح صمغ از نواحي طوقه تا ارتفاع نيم متري تنه از سطح خاك مي باشد.

 پوست قسمت آلوده ممكن است بوي ماهي يا ترشي بدهد و داراي پوست سختي بشود.

 پوسيدگي قسمت طوقه ممكن است به سمت ريشه هم توسعه پيدا كند و سبب پوسيدگي آن شود.

 جوانه هاي آلوده رشد نمي كنند و به تدريج فاسد و قهوه اي مي شوند .

برگها حالت رنگ پريده به خود گرفته و به تدريج زرد مي شود و ريزش پيدا مي كند.

عامل بيماري:

عامل اين بيماري چند گونه از جنس فيتوفترا مي باشد

 مهمترين گونه هاي  عامل اين بيماري Phytophthora citrophthora و Ph. parasitica

زيست شناسي:

 قارچ هاي مولد اين بيماري در خاكهاي بسيار مرطوب بخوبي رشد مي‌كنند حتي در غياب درختان مركبات هم قادرند سالها در خاك زندگي كنند

. مناسب‌ترين درجه حرارت براي رشد قارچ 30 درجه و حداقل 10 درجه سانتيگراد مي باشد.

اسيديته مناسب براي رشد قارچ 6 تا 5/7 مي باشد.

 وجود زخم در ريشه يا ساقه نزديك به خاك در رخنه قارچ به داخل گياه و ايجاد بيماري كمك مي‌كند.

كنترل:

 پيشگيري:

بايد از پايه مقاوم به گموز مثل نارنج و پونسيروس استفاده كرد«از رقم نارنج در شمال نمي توان استفاده كرد چون به بيماري ويروسي تريستزا حساس مي باشد

محل اتصال پيوند كه بر روي پايه مي باشد در ارتفاع 30 تا 40 سانتيمتر از سطح خاك باشد.

  باغ بايد در زمين هاي سبك و زهكشي شده احداث گردد.

    موقع غرس نبايد نهال‌ها عميق كشت شوند و ساقه ها حتي المقدور در خارج از خاك قرار گيرد.

    آبياري به گونه‌اي باشد كه آب در تماس مستقيم با تنه درخت نباشد و يا موجب سرايت بيماري از درختي به درخت ديگر نشود .

   تقويت درختان با استفاده از كودهاي زراعي و عمليات زراعي مناسب

    در مناطق مساعد قبل از فصل بارندگي طوقه درختان و ريشه هاي مجاور را با محلول برد و يا كوپراويت سمپاشي شود.

 

راههاي معالجه درختان مبتلا به گموز:

    خاك اطراف طوقه را به منظور كاهش فعاليت عامل بيماري كنار زد و از تماس آب با طوقه جلوگيري كرد.

     اگر آلودگي وسيع نباشدمي‌توان محل آلودگي را تراشيد و با چسب باغباني پوشاند.

  پوشاندن محل تراشيده شده با خميري كه از 300گرم كوپراويت و 8 كيلو خاك رس تهيه شده است.

    به محض مشاهده بيماري از قارچ كش كاپراكس كلورايد مي توان استفاده كرد

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:بيماري گموز يا پوسيدگي طوقه مركبات, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بیماری غربالی درختان میوه Shot hole or Coryneum Blight

 


تاریخچه و مناطق انتشار:
این بیماری اولین بار در سال 1842 در کشور فرانسه بوسیله Leveille شناخته شده است امروزه در کلیه نقاط جهان از جمله در آمریکا شمالی و آمریکای جنوبی و اروپا و استرالیا و نیوزلاند و سایر نواحی جهان وجود داشته و خسارت زیادی وارد می نماید. (زمستان 1343).
در ایران اولین بار اسفندیاری در سال 1375 این بیماری را روی درختان میوه هسته دار در مازندران ، گیلان ، گرگان و آذربایجان گزارش نموده است . بیماری در اکثر مناطق کشور کم و بیش وجود دارد و تا کنون از شهرهای شیروان ،‌گنبد ، بجنورد ، قوچان ،‌ماکو ، خوی و نهبندان و بسیاری از شهرهای دیگر گزارش گردیده است . شدت بیماری در استان آذربایجان و بویژه در باغهای قدیمی زیاد ا ست (اشکان ،‌اسدی 1350، ارشاد 1356)
در ایران تا کنون این بیماری روی درختان زرد آلو ، گیلاس . آلبالو . گوجه ، هلو ، شلیل و بادام دیده شده است و خسارت عمده آن بیشتر متوجه درختان زرد آلو می باشد.

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:بیماری غربالی درختان میوه, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بیماری فتیله نارنجی روی درختان گیلاس در سال 1325 توسط اسفندیاری از کرج جمع آوری و گزارش شده است. دارای مزبانهای مختلفی از جمله گردو، چنار، تبریزی، گیلاس، زردآلو، قیسی و سیب می‌باشد. هنگام حمله قارچ شاخه‌های مبتلا از قسمت پایین شکسته و یا قطع ویا مورد حمله حشرات قرار می‌گیرند. برگهای شاخه‌ی آلوده پژمرده و سبز خشک می‌شوند و سپس فتیله(cirrhus) ‌های نارنجی، زرد یا قهوه‌ای عامل بیماری که در واقع اسپورهای قارچ است، درسطح شاخه‌ها ظاهر می‌شوند. براثر حمله قارچ، شاخه‌ها و سرشاخه‌ها ضعیف و خشک شده و علائم دای بک die-Bach در آنها ظاهر می‌شود. بر روی شاخه و تنه نیز زخم و شانکرهایی ممکن است بوجود آید. مقاومت درختان مسن بیشتر است ولی درختان مسن و ضعیف تر بیشتر دچار بیماری می‌شوند. در مراحل آخر پوست تنه وشاخه درمحل شانکر از چوب جدا شده و قسمتهای بالای شانکر می‌خشکد. آلودگی بیشتر در فصول پاییز و زمستان حادث می‌شود.


عوامل بیماری گونه‌های مختلف جنس Cytospora می‌باشند. گونه‌ها شامل:

1- Cytospora persoonii

2- C. juglandicola

3- C. juglandina

4- C. rubescens

5- C. ambiens

6- C. cincta



عوامل مکانیکی نظیر تگرگ، محل تغذیه حیوانات و حشرات، هرس نامنظم، سرما وگرما ، یخبندان که منجر به ترک و شکاف پوست درختان می‌شوند باعث تسریع در آلودگی میزبانها می‌گردد، البته ورود انگل به گیاه بطور مستقیم و طبیعی از راه کوتیکول و منافذ بافتهای پوششی صورت می‌گیرد.(عکسها مربوط به مناطق خفر و میمند می باشد.)

 


کنترل :

هر اقدامی که بتواند از ضعف درختان و حمله بیماری جلوگیری کند درپیشگیری از بیماری موثر است. تقویت درخت و رعایت اصول زراعی صحیح (عدم احداث باغ در زمینهای آهکی و کم عمق و آبیاری منظم) و مبارزه با آفات کمک بزرگی برای جلوگیری از ضعف درخت می‌باشد.

درمورد مبارزه شیمیایی می‌توان گفت که برداشتن بافتهای آلوده و فاسد پوست درخت درمحل شانکرها با ابزار مناسب و بلافاصله پانسمان آن با چسب مخصوص حاوی 3% ماده موثره Thiophanate-metyl در فصل مناسب درسالم سازی درختهای مبتلا(بخصوص سیب) رضایت بخش می‌باشد. همچنین ازسموم مثل کاپتان به نسبت 2در هزار نیز می‌توان استفاده کرد.

1- ترکیب بردو ------- 2درصد

2- اکسی کلرورمس WP35% و 5-3در هزار

3- تیوفانات متیل WP70% و 0.5-0.6درهزار

4- بنومیل WP50% و یک در هزار

توصیه: بهترین زمانها برای سمپاشی پاییز پس از ریزش گلبرگها و اواخر بهار به مقدار 2-1 نوبت می‌باشد.
 

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 18 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

هردودرایران وجود دارد،ولی لکه آجری مهمتر است. اولین بار اسفندیاری در سال 1348 بیماری را روی بادام در ارومیه و لرستان مشاهده کرد. سپس Steyaert بلژیکی متخصص بیماریهای گیاهی که مامور کمک و همکاری با ایران بود این بیماری را مشاهده کرد. در منطقه خفر فارس بیماری لکه آجری به شدت دیده میشود. عامل لکه آجری Polystigma ochraceum ) Polystigma amygdalium) وعامل لکه قرمزآلو Polystigma rubrum است. روی برگ بادام لکه‌ها کشیده و بزرگند ولی روی برگ آلو لکه‌ها تقریبا گردند. لکه آجری بادام به برگ حمله می‌‌کند، ولی لکه قرمز علاوه بر برگ به شاخه نیز حمله می‌کند. در هردو لکه‌ها چرمی وضخیم هستند. بیماری منوسیکل است. روی برگهای زمین ریخته پری‌تیسها تشکیل می‌شود.آلودگی توسط آسکوسپور ایجاد می‌شود، نقش پیکنیدها دربیماری مشخص نیست وآلودگی نمی‌دهد. برای تشکیل آسکوکارپ 2-1 ماه سرمای نزدیک صفردرجه لازم است. قارچ در محیط کشت قابل کشت نمی باشد. این بیماری از نظر بیولوژی تقریباً مشابه لکه سیاه سیب است، یعنی دارای دو فاز ساپروفیتی و پارازیتی است. حذف مرحله‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌⠠??‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ‌‌‌‌‌ ساپروفیتی می‌تواند تا حدی بیماری را کنترل کند.

کنترل شیمیایی:

1- مانکوزب (دیتان ام-45) WP 80% و 2 در هزار

2- اکسی کلرورمس(کوپراویت) WP 35% و 3 در هزار

3- ترکیب بردو ---------- 1 درصد

4- سم جدید Triforin (ساپرول) به مقدار : 3 در هزار



توصیه‌ها: نوبت اول سمپاشی بعد از ریزش گلبرگها وسپس به فواصل12روز. جمع آوری ودفن برگها

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 18 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

پوسیدگی فایتوفتورایی ریشه و طوقه درختان میوه

 

Phytophthora Root & Crown Rot                                                            

 

گونه های جنس Phytophthora در گیاهان مختلف تولید بیماری می کنند یکی از خطرناکترین بیماریها، پوسیدگی ریشه و طوقة درختان میوه است تا کنون بیش از 60 گونه فایتوفتورا شناسایی شده که بیش از 15 گونه از ایران گزارش شده است همة گونه های فاتیوفتورا انگل اختیاری هستند و روی گیاهان مختلف ایجاد بیماری می کنند گسترة میزبانی اغلب گونه ها هم زیاد است. پوسیدگیهای طوقه ، یقه و ریشة درختان سیب عملاً در تمام کشورهای سیب خیز جهان شیوع دارد ولی در گلابی فقط پوسیدگی طوقه گزارش شده است.

 

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 18 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: سه شنبه 16 آبان 1393برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 
 

آتشک از قديمي ترين بيماري هاي باکتريائي است که عامل آن باکتري Erwinia Amylovora مي باشد و ميتواند بيش از 75 نوع درخت و بوته از خانواده Rosacea را مورد حمله قرار دهد .
بيماري در درختان سيب و گلابي بيشتر مخرب است .
باکتري عامل بيماري در شانکر هاي نسبتاً فرو رفته زمستان گذراني کرده و در بهار، زماني که دماي محيط مساعد باشد و باران هاي مکرري روي دهد باکتري شروع به فعاليت کرده و به سرعت زياد شده و با کمک حشرات ، باران و باد پراکنده مي شود .
اين بيماري بيش از 200 سال است که در آمريکاي شمالي شناخته شده ولي کنترل آن بعلت ناشناخته بودن عامل بيماري مشکل بوده است . متاسفانه در حال حاضر هم که عامل بيماري مشخص است به دلايل مشروحه زير کنترل بيماري مشکل تر شده است.
1- سابقاً در هر هکتار 250 تا 500 درخت کاشته ميشد در حاليکه امروزه جهت افزايش محصول 1250 تا 2500 درخت در هکتار کاشته ميشود و براي انجام اين امر لزوماً درختاني از واريته هائي که قد و قواره مناسب دارند انتخاب مي شود که اکثراً در مقابل بيماري حساس هستند .
2- تقاضاي بازار خريد و داشتن محصولاتي بظاهر مطلوب باغداران را تشويق ميکند که به کاشت واريته هاي جديدي اقدام کنند که متاسفانه اکثراً در مقابل بيماري آتشک حساس هستند .
3- داشتن درختان زياد و محصول بيشتر در واحد سطح احتمالاً موجب نقصان مکانيزم هاي فيزيولوژيکي طبيعي در دفاع از بيماري ها مي گردد .



شرايط شيوع بيماري:

نظر به اينکه بيماري آتشک در درختاني که رشد زياد دارند شديدتر است لذا بايد در کود دهي (مخصوصاً کودهاي ازوته ) توجه بيشتري مبذول گردد . کوددهي نبايد تابع برنامه ساليانه باشد بلکه بايد ديد درخت کي و چه مقدار کود احتياج دارد . درختان سيب نبايد بيش از 25 تا 30 سانتيمتر و درختان گلابي بيش از 15 تا 20سانتيمتر رشد سر شاخه داشته باشند .
تجربه نشان داده است که در خاک هاي سنگين و کمتر آبکش ، درختان حساسيت بيشتري براي بيماري دارند و دليل اين امر ميزان زياد ازت و همچنين آب ذخيره شده در خاک مي باشد که موجب رشد زياد درخت ميگردد . ميزان ازت در برگ هاي درختان سيب و گلابي حداکثر 2 تا 2.4 درصد توصيه شده است .
حساسيت به بيماري آتشک در خاک هاي اسيدي که قاعدتاً کلسيم و منيزيوم کمتري دارند بيشتر است . نگهداري سطح زيرين خاک با پ هاش حدود 6 و سطح فوقاني خاک با پ هاش 6.5 تا 7 توصيه شده است . نقصان پتاسيم خاک هم موجب حساسيت است و ميزان آن 1.35 تا 1.80 درصد توصيه مي شود .
شرايط ديگر شيوع بيماري داشتن رطوبت نسبتاً زياد و باران هاي مکرر ، دماي 21 تا 27 درجه سانتيگراد ، طولاني بودن دوره گل در شرايط سرد و رطوبي فصل بهار ونيز حضور باکتري در شانکر ها مي باشد .

علائم بيماري:


در اوايل بهار ، حدود دو هفته قبل از باز شدن گل ها ، گلبرگ ها آب سوخته ، قهوه اي رنگ و سپس سياه مي شوند و روي درخت باقي مي مانند . شاخه هاي کوچک پژمرده و سياه رنگ شده و بعضاً با 180 درجه خميدگي عصائي شکل مي شوند . روي بعضي از شاخه هاي قديمي که از طريق گل ها و شاخه هاي کوچک آلوده مي شوند شانکر هاي چروکيده و بعضاً فرو رفته تشکيل مي شود که ممکن است شکاف برداشته و چوب زيرين نمايان گردد . مايع کرم رنگي که حامل ميليون ها باکتري مي باشد از شانکرها خارج مي شود و در شرايط رطوبي بطرف پائين روي تنه و شاخه ها سرازير مي شود . حشرات با اين ترشحات آلوده شده و هر کدام با بيش از يکصد هزار باکتري موجب آلودگي گل ها مي شود .
علائم بيماري روي ميوه بستگي به زمان آلودگي دارد. اگر آلودگي زودتر اتفاق بيافتد ، ميوه کوچک مانده و تغيير رنگ ميدهد و به حالت چروکيده روي درخت باقي مي ماند .
در صورتيکه ديرتر آلوده شود به اندازه ميوه نارس چروکيده نشده و تغيير رنگ نمي دهد .ميوه هاي آلوده که با تگرگ يا حشرات آسيب ديده اند به رنگ هاي قرمز ، قهوه اي يا سياه در مي آيند . از ميوه هاي آلوده ممکن است قطرات مايع زرد رنگ باکتري خارج شود .

چرخه بيماري:

زماني که شرايط محيط مساعد شد باکتري در شانکر که از سال گذشته در آن زمستان گذراني کرده است بسرعت با تقسيم سلولي تکثير يافته و مايع کرم رنگ، شيرين و چسبنده اي به نام Bacterial Ooze توليد مي کند . حشرات باکتري را به گل ها ، برگ ها وشاخه هاي تازه منتقل مي کنند . در بهار و در دماي مساعد بين 18 تا 30 درجه سانتيگراد مدت زمان بين آلودگي و ظهور بيماري حدود 5 روز است . در شاخه هاي جديد آلودگي بسرعت در حدود روزانه 15 سانتيمتر پيشرفت مي کند . باکتري از طريق شاخه هاي جديد بشاخه هاي قطورتر و تنه اصلي ميرسد و در آنجا با تشکيل شانکر ها زمستان گذراني مي کند تا سال بعد چرخه بيماري را آغاز کند .

حشرات از قبيل زنبور ، مورچه ، حشرات پردار ، شته و سوسک به اين ترشحات جلب شده و باکتري را به گل هاي باز شده منتقل مي کند . اين عمل با کمک باد و باران تشديد مي شود . باکتري در گل هاتکثير يافته و بسرعت بطرف ساقه حرکت مي کند و در زمان کوتاهي تمامي گل ها ، برگ ها و ميوه ها در محل آلودگي ميميرند . شاخه هاي جوان نيز از طريق منافذ برگ ها و زخم ها ، آلوده و سياه رنگ شده و مي ميرند . قابل توجه است که تنها يک شانکر فعال ميتواند ميليون ها باکتري توليد کرده و تمامي باغ را آلوده نمايند .

كنترل بيماري :

1 ــ هرس

نظر به اينکه باکتري در شانکر ها زمستان گذراني مي کند لذا حذف آنها از شدت بيماري در سال بعد جلوگيري مي کند . بهتر است هرس در زمستان انجام شود چون زمانيکه برگ ها روي درخت باشند بعضي از شانکر ها قابل رويت نخواهند بود . در بهار يا اوايل تابستان هرس نبايد انجام شود زيرا ممکن است موجب سرايت بيماري به قسمت هاي سالم درخت گردد . شاخه هاي آلوده 15 سانتيمتر پائين تر از ناحيه سياه شده حذف شود . هرس شاخه هاي کوچک ممکن است اواخر تابستان انجام شود ولي حذف شاخه هاي قطور بايد در اواخر زمستان انجام شود زيرا حذف آنها در آن زمان ممکن است موجب رويش جديد باشد .

هرس بايد در هواي خشک انجام شود و هرس در فصل رويش حداقل 30 سانتيمتر پائين تر از قسمت آلوده که تغيير رنگ يافته است بعمل آيد و در صورتيکه فقط چند درخت آلوده وجود داشته باشدممکن است باحذف قسمت هاي آلوده بطور دقيق ، از اشاعه بيماري به ساير درختان جلوگيري شود . براي جلوگيري از بيماري و شيوع آن لازم است درختان همه روزه مورد بازرسي قرار گيرد و قسمت هاي آلوده حذف شود.

وسايل هرس در فاصله هر برش بايد با محلول 10% مايع سفيد کننده ضد عفوني شود . در صورتيکه در تنه درختان آلوده ، هرس امکان نداشته باشد ، بايد شانکر از 2.5 سانتيمتر ازطرفين زخم و 7 سانتيمتر از بالا و پائين آن با چاقوي تيز تا رسيدن به نسج سالم برداشته شود و با رنگ بوردو پر شود


2ــ مبارزه شيميائي

1ــ سمپاشي با ترکيب بوردو ( 100ــ 0.75 ــ 0.25 ) شامل 1% روغن قبل از باز شدن شکوفه ها توصيه مي شود .

Professor of Plant Pathology , The Pensylvania State University ,U.S.A. , 12 May 1999

2ــ سمپاشي با ترکيب بوردو باضافه 1% روغن قبل از باز شدن شکوفه ها توصيه مي شود .

Fire Blight Management , U.S.A. internet 2002 )

3ــ سمپاشي با ترکيب بوردو ( 100ــ 0.75 ــ 0.75 ) قبل از باز شدن شکوفه ها توصيه مي شود .

University of Illinois , U.S.A . September 19

4ــ سمپاشي با ترکيب بوردو در اواخر دوره خواب درختان بشرطي که تمامي درخت را بپوشاند توصيه مي شود . بهتر است ترکيب بوردو با روغن مخلوط گردد . اين سمپاشي بيماري اسکاب سيب را نيز کنترل مي کند .

Presented by Professor Paul W. Steiner , at the State Horticultural
Association of Pennsylvania Annual Meeting . U.S.A. January 2000

5ــ براي کنترل آتشک سمپاشي با ترکيب بوردو 1% قبل از شروع زمان رويش و استربتومايسين 100 پي پي ام سه نوبت در زمان گل توصيه مي شود .

W. Hal Shaffer ,Department of Plant Pathology , University of Missouri , Columbia , U.S.A. 1999

6ــ براي کنترل آتشک سمپاشي با ترکيب بوردو 1% باضافه روغن در اواخر دوره خواب درختان توصيه مي شود .

Utah Plant Diseases Control , U.S.A. February 1993

7ــ براي کنترل بيماري آتشک سمپاشي با ترکيب بوردو در دوره خواب درختان توصيه مي شود .


8ــ براي کنترل بيماري آتشک در اواخر زمستان شاخه هاي آلوده 15 سانتيمتر پائين تر از محل آلودگي هرس شود و با ترکيب بوردو سمپاشي شود .

University of Minnesota ,Yard and Garden Clinic , Chad J. Behrendt, Ph.D and Crystal M. Floyd , U.S.A. 1999..

9ــ براي کنترل بيماري آتشک سمپاشي با ترکيب بوردو (100 ــ 0.75 ــ 0.25 ) باضافه 1% روغن در اواخر زمستان توصيه مي شود .

The University of Tennessee , Steve Bost , Professor and Alan Windham , U.S.A.

10ــ براي کنترل بيماري آتشک سمپاشي با ترکيب بوردو (100 ــ 0.75 ــ 0.25) در دوره گل يک يا دو دفعه بفواصل 4 روز توصيه مي شود .

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 15 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 
 

 

بيماری پيچيدگی برگ هلو که به فارسی بيماری لب شتری و يا بيماری باد سرخ هلو ناميده می شود ، اولين بار در اوايل قرن نوزدهم در اروپا شناخته شده است و در آمريکا نيز بيماری مزبور زودتر از ساير بيماری های هلو مشخص گرديده است و در سال 1845 از ايالات شرقی آمريکا و در سال 1855 از ايالت کاليفرنيا گزارش شده است . در ايران نيز احتمالاً بيماری از قديم الايام وجود داشته است ولی اولين گزارش کتبی مربوط به سال 1325 از اسفندياری می باشد . بيماری پيچيدگی برگ هلو با آنکه در بعضی از مناطق جهان به علت نا مساعد بودن شرايط محيطی وجود ندارد ولی خسارت آن در اروپا و قسمت هايی از چين ، افريقا ، استراليا ، آمريکای جنوبی، آمريکای شمالی و زلاند نو شديد می باشد . در ايران بيماری از نواحی آذربايجان ، سواحل دريای خزر ، استان های مرکزی ، اصفهان ، خراسان و زنجان گزارش شده و احتمال می رود که در بعضی مناطق هلو کاری ديگر نيز وجود داشته باشد .


علائم بيماری:
خسارت بيماری شامل پيچيدگی ، تورم و تغيير رنگ و ريزش برگ ها و آلودگی جوانه ها و سر شاخه ها و سرانجام ضعف کلی درخت می باشد . درختان جوان بيش از درختان پير در برابر اين بيماری حساس هستند و به طور کلی بيماری در مناطق گرم وخشک اهميت اقتصادی ندارد . مشخص ترين علائم بيماری روی برگ ها ظاهر می شود ، به اين که در بهار برگ ها پيچيده و پهنک در بعضی از قسمت ها متورم ، کلفت و به رنگ سفيد ، زرد يا قرمز در می آيد . به همين جهت در اصطلاح زبان فارسی بيماری لب شتری ناميده می شود . ميوه ها نيز ممکن است آلوده شود و قبل از موعد مقرر بريزند . برگ های آلوده به بيماری زود ريخته و برگ هائی که بعداً تشکيل می گردند سالم باقی می مانند . نشانه های بيماری ممکن است فقط روی تعدادی از برگ های هر درخت ظاهر شود ولی عملاًتمام برگ ها را مبتلا می گرداند . موقعی که برگ های آلوده به رنگ قرمز يا ارغوانی در آمدند تشکيل اسپورهای قارچ عامل بيماری در سطح فوقانی شروع می شود . بارقارچ به صورت گرد خاکستری رنگی سطح برگ را می پوشاند و در همين موقع برگ ها به رنگ قهوه ای روشن درآمده و خزان می کند. اين ريزش برگ بستگی به شرايط آب وهوائی دارد . به طوری که در هوای گرم وخشک برگ ها زودتر و معمولاً در اوايل تير ماه يا در مرداد ماه می ريزد و اگر مقدار زيادی از برگ ها خزان کند برگ های جديدی از جوانه های خواب تشکيل و ظاهر می شود . شاخه های جوان مبتلا نيز کمی متورم شده و رشدشان متوقف می گردد و يا اينکه به رشد خود ادامه داده و لکه ها به صورت شانکر باقی می مانند .
شکوفه ها و ميوه های جوان آلوده نيز اغلب قبل از موعد می ريزد . روی پوست ميوه های بزرگتر ، قسمت های تغيير رنگ يافته و چروکيده ای ظاهر می شود .


عامل بيماری:

قارچ عامل پيچيدگی برگ هلو اولين بار در سال 1875 توسط برکلی به نام Ascomyces deformans مشخص گرديده اما اين نام با آنکه بعداً در سال 1869 توسط فوکل به Exoascus deformans تغيير يافت ، تولازنه درسال 1866نام اين قارچ را Taphrina deformansکه در واقع همنام دو گونه فوق الذکراست می داند ميسيليوم و هيف های رويشی اين قارچ با قارچ های ديگر متفاوت و مشخص می باشد . هيف های نسبتاً کوتاه ، خميده ، پيچيده و طويل آنها بسيار متغير و بندهای هيف نيز نامنظم می باشد و اين نوع هيف ها را معمولاً در بافت پارانشيم برگ می توان يافت . هيف های زايشی يا آسک زای قارچ روی هيف های رويشی تکامل يافته تشکيل می گردد . هيف های رويشی زير اپيدرم سطح فوقانی و ندرتاً سطح تحتانی برگ می رويند . اين هيف ها در بين سلول های اپيدرمی نفوذ کرده و آزادانه بين اپيدرم و کوتيکول در جهات مختلف رشد و نمو می نمايند . سپس بزودی لايه هيمنيوم بين بافت اپيدرم و کوتيکول تشکيل می گردد . آنگاه هيمنيوم در بافت آلوده شکل گرفته و سرانجامتشکيل آسکوسپورهای قارچ را می دهد . آسک ها معمولاً اندازه شان متغير و به طول 17-36 ميکرون و عرض 7-15 ميکرون می باشند . در داخل هر آسک معمولاً هشت آسکوسپورکروی که قطر آن بين 3-7 ميکرون است تشکيل می شود . آسکوسپورها عموماً به طريق جوانه زدن تندش می يابند و توليد کنيدی می کنند .
چرخه بيماری
گلميک می نويسد که قارچ عامل بيماری پيچيدگی برگ هلو زمستان را به صورت ميسليوم روی شاخه ها و بدون اينکه داخل بافت شوند به سر می برد . در بهار همزمان با بارندگی های فصلی کنيدی هائی توسط ميسليوم روی برگ های جوان تشکيل می شود . در بهار های پر باران آلودگی وشيوع بيماری شدت دارد . موقعی که قارچ مدتی در برگ گسترش يافت در بين بافت اپيدرم و کوکتيکول لايه قارچی متراکم و سفيدی به نام هيمنيوم تشکيل می دهد که در آن آسک و در داخل آسک آسکوسپور ايجادمی گردد. آسکوسپورها تقريباً اوائل خردادماه از داخل آسک خارج شده و توسط باد روی شاخه و يا درختان مجاور انتقال می يابند و در آنجا جوانه زده و توليد ميسليوم هائی را که زمستان گذرانی قارچ را به عهده دارند می کند . بعضی ها گفته اند که زمستان گذرانی اين قارچ به وسيله اسپورهائی که در اواخرتابستان و قبل از خزان برگ ها تشکيل می گردد انجام می شود . اين اسپورها روی فلس های جوانه ها يا در سطح شاخه های جوان بسر برده و در بهار با بارش باران شسته شده و روی جوانه های برگ قرار می گيرند و با فراهم شدن شرايط محيطی مساعد جوانه زده و آلودگی شروع می شود . اندرسون می نويسد به طور کلی در مناطقی که فصل بهار در آنجا شبنم و بارندگی کم وهوا نسبتاً گرم باشد عموماً شرايط برای شيوع بيماری پيچيدگی برگ هلو نامساعد است .
مبارزه
1 ــ برای کنترل بيماری پيچيدگی برگ هلو دو نوبت سمپاشی با ترکيب بوردو 1% ،
اولی در پائيز پس از ريزش 50% برگ ها و دومی در اواخر زمستان قبل از تورم جوانه ها توصيه می شود .
Plant Disease Control , Oregan State University , U.S.A
2 ــ سمپاشی با ترکيب بوردو يک نوبت دراواخر پائيز پس از ريزش برگ ها و يا در اواخر زمستان قبل از تورم جوانه ها توصيه می شود . بايد توجه شود که پس از باز شدن جوانه سمپاشی اثر ندارد .
Paul C. Pecknold , Extension Plant Pathologist , U.S.A.
3 ــ پس از آلودگی برگ ها ديگر مبارزه ممکن نخواهد بود چون آلودگی زمان تورم جوانه ها روی می دهد . سمپاشی با ترکيب بوردو پس از ريزش برگ ها و يا در اواخر زمستان قبل از تورم جوانه ها توصيه می شود .
Paula Flynn , Department of Plant Pathology , Iowa State University , Ames , Iowa, U.S.A
4 ــ دو نوبت سمپاشی با ترکيب بوردو توصيه می شود . سمپاشی اولی در دوره خواب درخت و سمپاشی دومی قبل از تورم جوانه ها و زمانی که هنوز رنگ جوانه ها عوض نشده می باشد .
University of California , Agriculture and Natural Resources , U.S.A.
5 ــ با يک نوبت سمپاشی با ترکيب بوردو در پائيز قبل از برگ ريزان و يا در بهار قبل از متورم شدن جوانه ها بيماری کنترل می شود . اگر خطر بيماری شديد باشد سمپاشی در هر دو زمان توصيه می شود .
Bruce Watt , Plant Pathologist , Pest Management Office , Orano , U.S.A.
6 ــ سمپاشی با ترکيب بوردو در دوره خواب توصيه می شود . سمپاشی ممکن است در پائيز پس از ريزش برگ ها يا در اوايل بهار 3 تا4 هفته قبل از متورم شدن جوانه ها انجام شود . سمپاشی پس از باز شدن جوانه ها بی اثر است .
The Plant Disease Diagnostic Clinic , at Cornell University , NY , U.S.A.
7 ــ سمپاشی با ترکيب بوردو توصيه می شود .
University of Connecticut , Integrated Pest Management , U.S.A.
8 ــ سمپاشی با ترکيب بوردو در پائيز و يا در بهار قبل از متورم شدن جوانه ها توصيه می شود . اگر در بهار قارچ بيماری وارد برگ يا ميوه بشود کنترل بيماری ديگر امکان ندارد .
Illinois Fruit and Vegetable News , U.S.A.
9 ــ برای مبارزه با بيماری پيچيدگی برگ هلو سمپاشی با ترکيب بوردو توصيه می شود .
Integrated Pest Management (IPM) Sulutions for The Landscaping Professional , U.S.A.

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 15 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

 

الف)بیماری قارچی مو

سفیدک حقیقی  و یا سطحی مو:یکی از خطرناکترین بیماری های قارچی انگور در دنیا بشمار امده و هر ساله در بیشتر موستانها ایران نیز خسارت فراوانی ببار می اورد.این بیماری در مناطق مختلف ایران به نامهای گ.ناگون مانند اق،گردزدگی،بادزدگی شفته و چروسیاپور نامیده میشود.مبدا ان امریکا بوده و به دیگر کشورها منتقل شده است.

قارچ عامل این بیماری به تمام اندام های جوان گیاه مانند برگ ساقه،گل ، میوه حمله کرده ودر ابتدا بر روی برگها به صورت لکه سفید ارد مانند ظاهر میشود و به تدریج تمام سطوح برگ را می پوشاند.با پیشرفت شدت این بیماری بویزه در شرایط محیطی نسبتا خشک برگها به دور خود می پیچند و رنگشان قهوه ای می شود و پیش از رسیدن کامل،خزان می کنند.بر روی شاخه های جوان نیز لکه کشیده قهوه ای رنگ بوجود می اید که در فصل پاییز به اسانی می توان شاخه های سالم را از الوده تشخیص داد.اگر حمله قارچ ها در اوایل بهار صورت گیرد گلها تلقیح منیشوند و می ریزند اما اگر حمله در مرحله غوره صورت گیرد غوره ها رشد نخواهند کرد وبه همان صورت باقی می مانند.در بیتر مواقع حمله این قارچ در فصل تابستان صورت می گیرد که در این صورت میوه در حال رشد ترک برداشته و دانه حبه اشکار میشود.علت ترک برداشتن حبه ها این است که فعالیت قارچ های بیماری سفیدک مو فقط بر روی سطح خارجی انها انجام می گیرد.بر همین اساس قسمت های داخلی میوه به رشد خود ادامه داده و به دلییل نبود تعادل رشدی بین پوست وگوشت میوه شکافهایی بر روی حبه پدید می اید وانگلهای مختلفی از این راه وارد گوشت میوه شده وباعث فساد انها می گردد.شیوع این قارچ توسط یاخته های گنبدی که توسط باد به اسانی به اندام های مختلف گیاه منتقل میشوند.گنبدیها در شرایط مرطوب و دمای بین 5 تا 20 درجه به سرعت رشد میکنند.این قارچ زمستان را به صورت اسکوکارپ در برگهای ریخته شده و شاخه  یا داخل جوانه بسر می برند.

 روش مبارزه

برای مبارزه از انواع ترکیبات گوگردی استفاده میشود.استفاده از گل گوگرد در ساعات خنک روز ودمای کمتر از 28 درجه نیز انجام می گیررد زیرا در غیر اینصورت عنصر گوگرد باعث سوختگی اعضای مختلف بوته خواهد شد.امروزه استفاده از ترکیبات گوگردی را به طور کلی در 3نوبت توشیه می کنند:

نوبت اول اغاز دوران رشد یعنی هنگامی که حوانه ها تقریبا 10 سانتیمتر شده یا در مرحله 4 تا 8برگی هستند.مقدار گوگرد لازم در ان مرحله 15 کیلوگرم در هکتار است

نوبت دوم:پس از ریزش گلبرگها تولید غوره.در این مرحله مقدار 30 تا 40 گیلوگرم در هکتار گوگرد پاشیده میشود.

نوبت سوم:در این مرحله بستگی به شرایط  اب و هوایی منطقه دارد حدود 20 تا 30 روز پس از مرحله دوم 40 کیلوگرم گل گوگرد در هکتار پاشیده میشود.ترکیبات گوگردی بویژه در سیستمهای سنتی خزنده توصیه میشود برای سیستمهای دیواری و داربستی میتوان از گوگرد و تابل(قابل تعلیق در اب) استفاده کرد.

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ب)سفیدک دروغین و یا داخلی انگور

بیماری سفیدک دروغین در بیشتر کشورهای دنیا بویژه در مناطق مرطوب شیوع داشته وهر ساله خسارت فراوانی ببار می اورد.این بیماری هر ساله در موستانها مناق مرطوب ایران مانند اذربایجان خراسان مازندران دیده میشود.

قارچ عامل این بیماری به تمام اعضای بوته حمله میکند.در ابتدا لکه های گرد وشفاف بر روی برگها ظاهر میشود که رنگشان زرد روشن است وهمانند لکه های روغنی فاقد حاشیه  می باشند.هنگامی که رطوبت نسبی محیط زیاد باشد پوشش های کرک مانندی در سطح زیرین برگ اشکار میشود که رنگشان سفید متمایل به خاکستری است.با پیشرفت بیماری  تعداد لکه ها افزایش یافته وبرگها به تدریج خشک میشوند.خوشه های گل انگور نیز از حمله این بیماری در امان نیستند.در این مورد اختلالات شدیدی در عمل گرده افشانی و تلقیح پدید می اید که باعث ریزش گلها میشود.اگر شرایط محیطی برای حمله و گسرش بیماری مناسب باشد غوره نخست از پوشش سفیدرنگی پوشیده شده و به تدریج رنگ حبه ها تغغیر می یابد و به قهوه ای متمایل به بنفش تبدیل میشود در این مرحله حبه ها چروکیده قهوه ای رنگ وگاهی خشک باقی می ماند.بر خلاف بیماری سفیدک حقیقی که حبه ها در ان شکاف دار میشمود حبه های انگور مبتلا به قارچ سفیدک دروغین بدون شکاف است.مناسبترین دما برای الودگی دمای بین 18 تا 25 درجه است.

 روش مبارزه

برای مبارزه روشهای متعددی توصیه میشود:تهیه ارقام مقاوم در بربار این بیماری استفاده از ترکیبات شیمیایی  مانند کاپتان،فربام،محلول برد وزینب وسمپاشیها می بایستی پیش از گلدهی شروع شوند و زمان و دفعات سمپاشی به شرایط محلی و خصوصیات منطقه بستگی دارد.به طور معمول برای مبارزه با این بیماریها بوته در 2 تا 3 نوبت به فواصل 10 تا 15 روز سمپاشی میشوند.از ترکیبات مسی مانند کوپروکلسیت و یا اکسید کلررومس نیز می توان استفاده کرد.اخیرا سیستمیکی به نام میالاکسیل مخلوط با مانکوزب نتایج خوبی بذست امده است

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 15 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

منبعwww.ehsan-salahi.blogfa.com

برای دانلود به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بیماری سفیدک سطحی سیب

 

عامل بیماری

عامل بیماری از قارچهای رده Ascomycetes راسته Erysiphales و خانواده Erysiphaceae به نام podosphaera leucotriha salmon است که فولکرهای کلیستوتسیوم آن بی‌رنگ یا قهوه‌ای رنگ و انتهای آن دو شاخه بوده و حاوی یک آسک است. این قارچ از آنجا که دارای زادآوری جنسی و غیرجنسی است.
لذا فرم غیر جنسی آن Oidium Farinosum نامگذاری گردیده که دارای کنیدی‌بر و کنیدی است. کنیدی‌برها طویل و انشعاب کمی دارند که بر روی آن کنیدیهای بیضوی یا مستطیلی قرار دارد.

جوانه زدن کنیدی پس از 2 ساعت شروع می‌شود و محل جوانه زدن در اثر تماس با میزبان بهتر به انجام می‌رسد. در شرایط مساعد جوانه کنیدی از گوشه آن شروع و لوله تندش از آنجا بیرون می‌آید که این لوله تندش ابتدا کوچک است و به زودی اندام چسبنده‌ای به نام آپوسوریوم مشخص می‌شود که توسط آن روی نباتات تثبیت می‌گردد. سپس از وسط این اندام چسبنده هیف به درون میزبان رخنه می‌کند و در فضای بین‌سلولی کله‌ها ، گسترش می‌یابند. سلول مادری بعد از استقرار و گسترش قارچ و شروع تغذیه از میزبان از بین نمی‌رود که این از مشخصه اصلی و کلی سفیدک‌هاست.

4 روز پس از سپری شدن دوران کمون و ظهور علائم بیماری ، کنیدیوفورها از قسمتهای سلول رویشی کلی ظاهر می‌گردند. رشته‌های میسلیوم قارچ سطحی بوده و در سطح قسمت مورد ابتلا از قبیل برگ ، گل ، میوه‌های جوان ، ساقه های یکساله می‌روید و تامین مواد غذایی توسط لکه‌ها صورت می‌گیرد. کنیدی‌ها زنجیروار و بطور نامحدود بر روی کنیدیوفور تشکیل می‌شوند و در آلودگی ثانوی نقش اساسی را بازی می‌کنند.

برای دانلود به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

Kingdom: Fungi
 
Phylum: Ascomycota
 
Class: Sordariomycetes
 
Subclass: Sordariomycetidae
 
Order: Diaporthales
 
Family: Valsaceae
 
Genus: Cytospora

 

منبعhttp://agriiut1.blogfa.com

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: جمعه 5 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

اسم علمی عامل بیماری Venturia pirina Adena ، اسم انگلیسی pearscab می‌باشد. این قارچ برای اولین بار توسط مادام لابیرت در بلغارستان ( 1832) مشاهده شده است همچنین در سال 1840 از فرانسه نیز گزارش شد. لکه سیاه گلابی خیلی شبیه لکه سیاه سیب است اما عینا همان قارچ نیست و هر کدام از این دو گونه قارچ محدود به میزبان خود می‌باشند و میزبان خاص خود را دارند. هر دو گونه آسکوسپورهای دو سلولی دارند که یک سلول بزرگتر از دیگر است. در لکه سیاره گلابی سلول بزرگتر در بالا قرار می‌گیرد ولی در لکه سیاه سیب سلول پایین‌تر ، بزرگتر است.
که سیاه گلابی در روی گلها معمولا محدود به حدود خاصی است. به عنوان مثال در لکه سیاه سیب روی شکوفه‌ها ، دمگل و نهنج حمله می‌کند اما در لکه سیاه گلابی علائم روی گلبرگ نیز دیده شده است. لکه سیاه گلابی روی برگ تشکیل لکه‌های مخملی به رنگ تیره را می‌دهد و تعداد لکه‌های سیاه سیب ، بیشتر از لکه سیاه گلابی می‌باشد. علت این امر احتمالا براق بودن سطح پایین برگ سیب و زرد و خشک شدن برگها می‌باشد. لکه سیاه گلابی روی میوه اغلب یک بیماری جدی است و منجر به دفورمه شدن و ترک خوردن میوه‌ها می‌شود.

ظاهرا علایم بیماری روی نهالها برای مدت چند سال فعال باقی می‌ماند و زمانی که شاخه‌ها 2 تا 3 ساله شد شکافهای طولی و متقاطع در پوست درخت ظاهر می‌شود بطوری که شاخه ظاهرا حالت ورقه‌ورقه به خود می‌گیرد و اغلب تولید کنیدی کاهش می‌یابد و میسلیوم‌ها حالت فشرده به خود می‌گیرند تحت شرایط مطلوب ممکن است پسودوتسیوم در آنها تولید شوند. لکه‌های بیماری روی فلس‌های جوانه نیز مشاهده شده است. قارچ عامل بیماری نه تنها روی شاخه و برگ ، بلکه روی دانه‌های گرده و شکوفه‌ها نیز ظاهر می‌شوند.
 

کنترل

اصول کنترل لکه سیاه گلابی شبیه لکه سیاه سیب می‌باشد، به این ترتیب که انهدام برگهای آلوده و جمع‌آوری و سوزاندن آنها از تشکیل پسودوتیوم و در نتیجه آلودگی اول فصل ممانعت بعمل می‌آورد و نیز سمپاشی درختان در پاییز از تشکیل آنها جلوگیری می‌نماید. ضمنا شاخه‌های مریض را باید قطع نموده و آنها را سوزانید.

از آنجایی که پسودوتیوم ممکن است روی برگهای خزان کرده زمستان‌گذرانی نموده و سیکل بیماری را تکمیل کنند، بنابراین باید این گونه برگها جمع آوری شده و نابود و سوزانده شوند و باید کاملا از جمع آوری و معدوم نمودن این گونه برگها که در پاییز قبل خزان نموده‌اند اطمینان کافی حاصل نمود. جوانه‌ها و شاخه‌های بیماری باید بریده شده و نابود شوند. پاشیدن سموم مسی روی شاخه‌ها ممکن است از اسپورزایی ، روی پوستولهای باقی مانده جلوگیری نماید.

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: جمعه 5 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

نخستین بار فریز در سال 1819 در سوئد قارچ عامل بیماری‌زا Spilocaea pomi را مشخص کرد. از نظر اهمیت اقتصادی می‌توان گفت که لکه سیاه سیب پر خسارت‌ترین بیماری سیب در تمام نقاط جهان است و بطور کلی خسارت آن در طی دوره رویش بیش از خسارت مربوط به سایر بیماریهای سیب می‌باشد. این خسارت شامل نقصان مقدار محصول ، کاهش کیفیت و کمیت آن و افزایش هزینه بهره‌برداری می‌باشد. خسارت بیماری گاهی به 100% مقدار محصول می‌رسد.

این بیماری علائمی روی برگ و دمبرگ ، گلبرگ ، کاسبرگ ، تخمدان ، دمگل ، شاخه‌های جوان به شرح زیر ایجاد می‌نمایند.

برگهای جوان و شاداب حساسیت بیشتری نسبت به این بیماری از خود نشان می‌دهند. آلودگی در برگ ابتدا به صورت لکه‌های سبز زیتونی ظاهر می‌گردد و این لکه‌ها حاشیه نامنظم داشته و بتدریج گسترش می‌یابد. لکه‌ها ابتدا شفاف و متعاقبا منظره مخملی به خود می‌گیرند و با گذشت زمان به رنگ قهوه‌ای روشن تا قهوه‌ای تند درمی‌آیند.

لکه‌ها روی سطح فوقانی برگ واضح‌تر بوده و روی برگهای جوان ابتدا براق و حاشیه آنها پر مانند می‌باشد در حالی که روی برگهای مسن حاشیه لکه‌ها مشخص‌تر می‌باشد. با مسن شدن برگ بافتهای مجاور لکه ، ضخامت بیشتری پیدا می‌کند. وجود تعداد زیادی لکه باعث ریزش نابهنگام برگ می‌شود. دمبرگها نیز مبتلا شده و روی آنها لکه‌های کشیده تشکیل می‌شود.

مبارزه

مبارزه در مورد این بیماری طرق گوناگون دارد که می‌توان با بکار بستن چند مورد تواما به موفقیت در کنترل این بیماری نائل آمد این روشها عبارتند از:
 

انتخاب واریته مقاوم

واریته بل‌دوبوس‌کاپ (Belledeboskoop) دارای کلونهای مقاوم می‌باشد و از بین سیبهای ایرانی واریته میخوش اردبیل که درختی پر شاخ و برگ و دارای میوه‌های متوسط و کوچک است از خود مقاومت نشان می‌دهد و سیب‌های شمیرانی حساسیت کمتری به بیماری دارند. از بین سیبهای آذربایجان آق پاییزی و دریانی آلما مقاومت دارند ولی نوع قره یا زباخ حساس است. از این واریته‌های خارجی گلدون‌ورد حساسیت بیشتری به بیماری دارند.
 

از بین بردن اشکال زمستان گذرانی

انهدام برگهای آلوده و جمع‌آوری و سوزاندن آنها از تشکیل پسودوتیوم و در نتیجه آلودگی اول فصل ممانعت به عمل می‌آورد و نیز سمپاشی درختان در پاییز از تشکیل آنها جلوگیری می‌نماید. ضمنا شاخه‌های مریض را باید قطع نموده و آنها را سوزانید.

مبارزه شیمیایی

در بهار موقعی باید اقدام به سمپاشی نمود که دوره خیس بودن و بارندگی با توجه به حرارت به قدر کافی برای شروع آلودگی بطول انجامد و هر 7-5 روز یک بار یا بر حسب میزان بارندگی تا ریزش گلبرگ باید سمپاشی ادامه یابد و همیشه باید اطمینان داشت که پوششی از سم روی بافتهای جوان و حساس فراگرفته باشد. سمپاشی اول را می‌توان هنگام تورم جوانه‌ها که سبز هستند و دوم را قبل از باز شدن گلها و سوم بعد از ریزش گلبرگ و چهارم را 15 روز بعد ، انجام داد.

برای مبارزه با لکه‌های سیاه سیب سابق بر این از گوگرد و یا ترکیب بود و استفاده می‌شده است و اخیرا از قارچ‌کشهای آلی و یا قارچ‌کشهای سیستمیکی که تاثیر چشمگیر و خاصیت درمانی نیز دارند، استفاده می‌شود. بعضی از قارچ‌کشهایی که معمولا علیه این بیماری بکار می‌رود عبارتند از: کاپتان ، دودین ، ارتوساید و یا قارچ‌کش جزبی بنومیل و در اروپا.
 

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: جمعه 5 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 
بیماریهای شاخه و شاخه چه
 
1) قارچ نمدی ( S.pseudopedicellatum )
2) خشکیدگی مرکبات ( Mall secco )
3) بیماری صورتی رنگ و سوختگی ریسمانی (pink disease  )
4) پوسیدگی اسکلروتینیایی شاخه چه ( S.sclerotiorum )
5) زگیل اسفروپسیسی ( Sphaeropsis scab )
6) پوسیدگی چوب (  wood rot)
7) لکه قیری (  Tar spot)
 
بیماری های قارچی پس از برداشت
 
 1) پوسیدگی آلترناریایی (Alternaria rot  )
2) آنتراکنوز ( Colletotrichum gloeosporioides )
3) پوسیدگی آسپرژیلوسی (   Aspergillus rot )
4) پوسیدگی قهوه ای (Brown rot  )
5) پوسیدگی پنبه ای ( cottony rot )
6) پوسیدگی دوتیورلایی (dothiorella rot  )
7) پوسیدگی فوزاریومی ( Fusarium rot )
8) کپک خاکستری ( Gray mold )
 
فسادهای پنسیلیومی
 
1) کپک آبی ( Blue mold )
2) کپک سبز (Green mold  )
3) کپک ریش ریشی ( Whisker mold )
4) پوسیدگی پلئوسپورایی ( Pleospora rot )
5) پوسیدگی ترش ( Sour rot )
6) پوسیدگی دیپلودیایی دمگاه ( Diplodia stem - end rot )
7) پوسیدگی فوموپسیسی دمگاه ( Phomopsis stem – end rot )
8) پوسیدگی تریکودرمایی (Trichoderma rot  )
 
بیماری های سیستمیک قابل انتقال با پیوند
 
1) سرخشکیدگی استرالیایی مرکبات ( Australian citrus dieback )
2) لکه سبز مرکبات (  Citrus leaf mottling  )
3) ریز برگی مرکبات ( Citrus stubborn )
4) سبزردی ابلق (Variegated chlorosis  )
5) جاروک (Witches  )
6) بیماری های ویروئیدی (Viroid disease  )
7) کاکسیا (Cachexia  )
8) اگزوکورتیس ( scaly butt )
9) پوست انگومی ( gummy bark )
10) حفره انگومی ( Gum pocket )
11) آبله انگومی ( gummy pitting )
12) پوست ورایی
 
بیماریهای قارچی ریشه
 
1) پوسیدگی سیاه ریشه (black root rot  )
2) پژمردگی فوزاریومی (Fusarium wilt  )
3) پوسیدگی گانودرمایی ریشه ( Ganoderma root rot )
4) پوسیدگی آرمیلاریایی ریشه  ( Armillaria root rot )
5) پوسیدگی فیماتوتریکومی ریشه ( Phymatotrichum root rot )
6) بیماری های فیتوفتورایی (  Phytophthora rot )
7) پوسیدگی رزلینیایی ریشه ( Rosellinia root rot )
8) پوسیدگی یوستولینیایی طوقه و ریشه ( Ustulina root and collar rot )
 
نماتودها
 
1) نماتودهای زخم زا (  Lesion nematode)
2) زوال تدریجی ( Slow decline )
3) زوال گستران ( Spreading decline )
4) نماتود نیشی (  Sting nematode)
5) نماتودهای غلافی ( Sheath nematode )
6) نماتود ریشه گرهی (Root knot nematode  )
7) نماتد ریشه کل ( Stubby-root nematode )
8) نماتد چنبره ای ( Spiral nematode )
 
بیماری های شاخساره و میوه
 
1) بیماری های آلترناریایی ( Alternaria rot )
2) لکه قهوه ای آلترناریایی نارنگی ( Alternaria Brown spot of mandarins )
3) لکه برگی مرکبات ( Citrus leaf spot )
 
بیماری های آنتراکنوزی
 
1) ریزش پس گل میوه ( Postbloom fruit drop )
2) آنتراکنوز لیمو آب (lime anthracnose  )
3) لکه موجی برگ مرکبات (Areolate leaf spot  )
4) لکه تیره (  Black spot)
 
بیماری های بوتریتیسی
 
بیماری های لکه گریسی
 
1) بیماری لکه گریسی ( Greasy spot )
2) ملانوز ( سیاه زبری ) (Mlanose  )
3) لکه فئورامولاریایی میوه و برگ (  Phaeoramularia fruit and leaf spot)
4) سفیدک پودری ( Powdery mildew )
 
زگیلک مرکبات
 
1) زگیلک مرکبات (Citrus scab  )
2) لکه سپتوریایی (Septoria spot  )
3) لکه دوده ای (Oil spotting  )
4) فضله مگسی (Flyspeck  )
5) کپک دوده ای ( Sottu mold )

منبع http://agriiut1.blogfa.com

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: جمعه 5 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

این پاورپوینت در مورد انواع عامل بیمارگر گیاهان بحث می کند

برای دانلود به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: سه شنبه 2 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

واریته‌های حساس و مقاوم به سفیدک سطحی سیب

جوناتان حساس‌ترین واریته نسبت به این بیماری است و در شرایط آب و هوایی گرم حساسیت این واریته به ثبوت رسیده است. واریته‌های نیوتان اسپوس زرد و Romebawty Grimes نیز به بیماری سطحی سیب حساس هستند ولی واریته‌های Del rcious , Winesat متحمل ذکر شده است. از بین واریته‌های سیب ایرانی ، شفیع آیاد ، قندک ، گلاب ، سنگانی ،حاجی ، شیرانی به این بیماری حساس هستند. 


برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 29 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

این کتاب توسط Christian Joseph R. Cumagun در مورد بیماری های گیاهی نوشته شده است که در سال 2012 به چاپ رسیده است.

برای دانلود کامل کتاب به ادامه مطلب مراجعه کنید.


ادامه مطلب
نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: چهار شنبه 5 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد

CopyRight| 2009 , plant-protection-science.LoxBlog.Com , All Rights Reserved
Powered By LoxBlog.Com | Template By:
NazTarin.Com