گیاهپزشکی(حشره شناسی و بیماری شناسی کشاورزی)

سایت تخصصی رشته گیاهپزشکی

چهارمین همایش بین المللی علم حشرات (هند)

 

The 4th International Congress on Insect Science

will be held February 14-17, 2013 in Bangalore, India.




The University of Agricultural Sciences (UAS), Bangalore is a reputed Agricultural University hosting the 4th International Congress on Insect Science at Bangalore, India.It is one of the  top five best Agricultural Universities .
 
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 30 بهمن 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

برای دانلود به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 30 بهمن 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

دومین کنگره بین المللی کنه شناسی ایران توسط انجمن کنه شناسی ایران برگزار می شود. مکان برگزاری پردیس کشاورزی دانشگاه تهران (کرج) می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت انجمن کنه شناسی ایران مراجعه فرمایید.


http://www.acarology.ir

 


 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 30 بهمن 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀


معرفی علوم و فناوریهای نوین در حشره شناسی

طرح های آماری تاگوچی و سطح پاسخ

تکنیک های عکاسی ماکرو از حشرات

خلاقیت و نوآوری ساختار یافته

مدل سازی ریاضی

شبکه های عصبی

پردازش تصویر

بیوانفورماتیک

داده کاوی

 

محورهاي همايش
برگزار كنندگان:آزمايشگاه محاسبات زيستي
آزمايشگاه مرجع
سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران
مهلت ارسال چكيده مقالات: فراخوان مقاله ندارد
مهلت ارسال متن كامل مقالات:
تاريخ برگزاري همايش: 22-23 ارديبهشت 1392
 
سايت همايش: lbnc.irost.org
تلفن تماس دبيرخانه: 56276638(2336)
آدرس دبيرخانه: تهران - جاده شهريار - فرعي حسن آباد- سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران- آزمايشگاه مرجع - آزمايشگاه محاسبات زيستي
محل برگزاري: تهران - سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران
ایمیل: lbnc@irost.ir
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 30 بهمن 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

همایش کنترل بیولوژیک در کشاورزی و منابع طبیعی

5 و 6 شهریور 1392 - پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

 

  موسسه تحقیقات کنترل بیولوژیک آفات و بیماری­های گیاهی دانشگاه تهران  با هدف نهایی کمک به توسعه کنترل بیولوژیک در کشور و ارتقا سهم بیوکنترل در تولید غذای سالم، برگزاری دوسالانه‌ی همایش کنترل بیولوژیک را با همکاری دانشگاه­ها و سازمان­های مختلف در دستور کار خود قرار داده است. کمیته برگزاری، موضوع همایش برای شهریور سال 1392 را " تولید و کاربرد عوامل بیوکنترل" انتخاب نموده که در راستای تقویت بومی‌سازی تولید و کاربرد عوامل کنترل بیولوژیک، در قالب نشست­ های ویژه برگزار خواهد شد.

 

 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 30 بهمن 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

هجوم هزاران زنبور عسل روی بال یک هواپیما در فرودگاه پیتسبورگ پنسیلوانیا، پرواز به نیویورک این هواپیما به تأخیر انداخت.

این زنبورها از گونه ‌های محافظت شده ‌ای هستند که مسئولین فرودگاه از نظر قانونی اجازه کشتن آنها را نداشتند و آنها بلافاصله با متخصصان زنبور تماس گرفتند و پس از دقایقی از مزاحمت این حشرات خلاص شدند.

بر اساس بررسی رسانه ها، این چهارمین حمله زنبور‌ها به فرودگاه پیتسبورگ است و به نظر می ‌رسد باید منطقه ای بزرگ برای سکونت در اطراف این فرودگاه داشته باشند. این زنبور‌ها در دفعات قبلی یک بار در ماه مه و یک بار هم در ژوئن به تجهیزات فرودگاه حمله کردند، اما این نخستین بار بود که یک هواپیما در باند پرواز با هجوم زنبور‌ها روبه‌ رو می‌شد.

یکی از کارشناسان نیز پس از مهار این کلونی عظیم زنبور‌ها گفت: نحوه حیات این زنبور‌ها به نحوی است که پس از مدتی با تولد ملکه جدید به دو دسته تقسیم می‌شوند؛ یک دسته با ملکه جدید می ‌مانند و دسته دیگر با ملکه پیر به دنبال خانه جدیدی می ‌افتند.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: سه شنبه 28 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

استفاده از پادزهر حشرات از اوایل قرن بیستم آغاز شد. خانم دکتر "جوآن کلارک" در استرالیا به این مسئله اهتمام ورزید و در اثر تجربه فهمید که در سطح خارجی مگس پادزهر وجود دارد که برخی از امراض و بیماریها را معالجه می کند، بنابراین اذعان داشت که در مگس شفا وجود دارد. 

 
هر کسی در این زمینه نظریه ای ارائه کرد. اما کسب تجربه همچنان ادامه داشت تا اینکه تعدادی از اندیشمندان بحثهایی در این زمینه مطرح کردند و فهمیدند که مگسی که بیشتر بیماریها را حمل می کند، بیشترین پادزهر را که منجر به شفای بیماریها می شود، نیز حمل می کند؛ به گونه ای که تنها ناقل امراضی که حمل می کند، نیست. 
  
وجود این مسئله امری منطقی است، زیرا مگس باکتریهای مضر زیادی در جسمش حمل می کند تا بتواند به زندگی ادامه دهد؛ بنابراین باید ضد این باکتریها را نیز حمل کند و این مواد را که خداوند افزایش داده برای این است که از برخورد ویروسها و بیماریها با او جلوگیری کند. 
  
محققان می گویند: مگس انواع زیادی از باکتری، ویروسها و میکروبهای بیماری زا را حمل می کند، اما همزمان در سطح جسمش مواد ضد این میکروبها را نیز حمل می کند. بهترین شیوه برای آزادسازی پادزهر از مگس فروبردن آن در مایعات است. این کشف جدیدی است که محققان را متحیر کرده و هرگز توقع نداشتند که بیماری و دارو را در یک مخلوق و آن هم در مگس بیابند و سؤال این است: آیا این همان چیزی نیست که حضرت محمد (ص) قرنها پیش بیان کرده بود؟ 
  
محققان به صورت ناگهانی دریافتند که بهترین شیوه برای آزاد سازی این مواد یا همان پادزهرها فروبردن مگس در مایع است. زیرا پادزهرها بر سطح خارجی جسم مگس و بالهایش وجود دارد. 
  
البته این اطلاعات طی سالهای اخیر مطرح شد و هنگامی که محققان غرب از آن صحبت می کردند آنرا بسیار عجیب می دانستند و از آن شگفت زده می شدند. زیرا برای آنها اطلاعات جدید و عجیبی به شمار می رفت.
  
امروز پزشکان روسیه تلاش می کنند تا درمان جدید با مگس را توسعه دهند؛ زیرا دریافتند که مگس حاوی مواد زیادی است که بیشتر از داروهای سنتی و قدیمی به شفا و درمان بیماریها کمک می کند . آنها می گویند که این درمان جدید در دنیای پزشکی انقلابی به پا خواهد کرد. 
  
بنابراین دو حقیقت علمی موجود است: یکی آنکه سطح خارجی مگس حاوی پادزهرهایی است که میکروبها و ویروسها را از بین می برد. دوم آنکه بهترین شیوه برای آزادسازی این پادزهرها فروبردن مگس در مایعات است.  
  
در حدیثی از حضرت محمد (ص)، این دو حقیقت مطرح شده است: (إذا وقع الذباب فی شراب أحدکم فلیغمسه ثم لینزعه، فإن فی أحد جناحیه داء وفی الآخر شفاء)" هنگامی که مگسی در نوشیدنی یکی از شما افتاد، آنرا در آب فروبرید سپس از آن نوشیدنی استفاده کنید؛ زیرا در یکی از بالهای مگس درد و در دیگری درمان است. " 
  
این حدیث شریف نبوی برای این است تا غذایی که در آن مگس افتاده را هدر ندهیم، کافی است که آنرا در آب فرو بریم تا مواد ضد میکروبها آزاد شود. ما امروز می بینیم که محققان بی آنکه بدانند کلام حضرت محمد (ص) را تکرار می کنند. 
  
پروفسور جان الوارز براوو از دانشگاه توکیو می گوید: چیزهای دیگری وجود دارد که انسان قبول کند در مگس شفا وجود دارد. بنابراین به زودی خواهیم دید که درمانی موفق برای بیشتر بیماریها از مگس استخراج می شود. همچنین برخی از محققان ایالات متحده آمریکا تلاش می کنند تا راه جدید شفا در استفاده از مگس بیابند و تأکید می کنند که درمان با مگس امری مقبول و علمی در آینده ای نزدیک است . 
  
حشره شناسان در دیگر بررسی های خود تشابه زیاد میان قلب مگس و قلب انسان را مورد تأکید قرار دادند. آنها سعی می کنند تا امراض قلبی را با استفاده از مگس درمان و برطرف کنند. این یعنی اینکه درمان بیماریهای قلبی نیز در مگس وجود دارد. 
  
طی چند ماه محققان دانشگاه آبرن به وجود پروتئینی در بزاق مگس پی برده اند . این پروتئین ممکن است که التیام زخمها و شکافهای پوستی مزمن را تسریع کند. 
  
محققان دانشگاه استنفورد اعلام کردند: برای اولین بار است که کشف کرده اند ماده ای در مگس وجود دارد که سیستم دفاعی بدن انسان را تقویت می کند. 
  
خانم کلارک می گوید: " ما درباره پادزهرها در جایی صحبت می کنیم که هیچ کس پیش از این توقع نداشته است." اما این محقق و محققان دیگر سخنان حضرت محمد (ص) را درباره شفا در بالهای مگس که بیش از 1400 سال پیش گفته بود را فراموش کرده اند. 
  
به جای اینکه شخص از دقت تعبیر نبی گرامی تعجب کند، از وجود شفا در بالهای مگس و شیوه آزادسازی این مواد، یعنی چگونگی به دست آوردن پادزهر در فرو بردن مگس در آب تعجب می کند. این اطلاعات چند سال پیش کشف شده؛ اما این حدیت شاهد صدق و راستی حضرت محمد (ص) و در پاسخ به ادعای کسانی است که احادیث مصطفی (ص) را مملو از اساطیر و افسانه می خوانند . چرا که هر کلمه ای که با آن سخن گفت کلامی حق از جانب خداوند بلند مرتبه بوده است.

House Fly (Musca domestica) Wing

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: سه شنبه 28 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

تعاریف

۱. جعل: یعنی ساختن داده‌های غیرواقعی یا دادن گزارش غیرواقعی یا ثبت غیرواقعی آنچه روی نداده است.


۲. فریب: دست بردن در داده‌ها؛ حذف، تعدیل، یا افزودن به داده‌ها، به گونه‌ای که آنچه ارائه می‌شود کاری نو بنماید، یا نظریه‌ای خاص با اینکار درست یا نادرست جلوه کند. فریب می‌تواند دستکاری کردن عمدی در دستگاه‌ها و روندهای آزمایش باشد، به گونه‌ای که نظریه‌ای خاص درست یا نادرست جلوه کند.


۳. تقلب: استفاده از داده‌ها یا نتیجه‌های پژوهشی مستند شدۀ دیگران بدون اجازه و بدون اشاره به مأخذ؛ استفاده از نرم‌افزار علمی، برنامه، ابزار آزمایشگاهی دیگری بدون اجازه و انجام پژوهش با آن.

۴. انتحال: استفاده از بخش‌های قابل ملاحظه یا تأثیرگذار از متن، مفاهیم و یا ترجمۀ مقاله‌ها و یا سندهای دیگر که قبلاً به چاپ رسیده‌اند، به گونه‌ای که تلقین اصالت کند. متن برگرفته از مقالات دیگر، حتی با وجود ارجاع مناسب، در صورتی که با ادبیات جدید بازنویسی نشود و یا در درون گیومه گذاشته نشود، نمونۀ انتحال است.

رفتار غیراخلاقی پژوهشی

الف: تعریف
اگر در هر یک از مراحل بالا، اجرا، و گزارش طرح‌های پژوهشی یکی از موارد چهار‌گانۀ جعل، فریب، تقلب و انتحال صورت بگیرد، رفتار غیراخلاقی پژوهشی صورت گرفته است.

ب: تبصره
پژوهشگران
فهرست نویسندگان باید محدود به کسانی باشد که سهم مؤثر در پدید آوردن اثر داشته‌اند.
۱. نام نبردن از کسانی که سهم مؤثری داشته‌اند مصداق رفتار غیر اخلاقی پژوهشی است.
۲. افزودن نام یک یا چند نفر که سهمی مؤثر در اثرنداشته‌اند در فهرست نویسندگان مصداق رفتار غیر اخلاقی پژوهشی است.
داوران
۱. استفاده از دستاورد اثر، به نام خود یا دیگری مصداق رفتار غیر اخلاقی پژوهشی است.
۲. در صورتی که داور در حال پژوهش روی همان موضوع یا موضوعی مرتبط باشد، باید به ناشر اعلام کند و از داوری و استفاده از داده‌های مقاله‌دهنده پرهیز کند.

مراحل برخورد با رفتار غیراخلاقی علمی
۱. تشکیل کمیته اخلاقیات از سوی انجمن فیزیک ایران
۲. دریافت مکتوب اتهام از سوی یک سازمان یا شخصیت علمی به وسیلة انجمن فیزیک ایران.
۳. اعلام مراتب به کمیتة اخلاقیات از سوی رئیس انجمن فیزیک ایران.
۳-۱ بررسی اولیه به وسیلة کمیتة اخلاقیات و بررسی اینکه آیا اتهام اعتباری دارد و اینکه پژوهش و تفحص لازم است یا خیر؟
۳-۲ در صورت لزوم، جمع‌آوری اسناد و ارزیابی آن اسناد و تهیۀ یک صورتجلسه مبنی بر وارد بودن یا نبودن اتهام.
۳-۳ ارسال صورتجلسه به رئیس انجمن فیزیک ایران همراه با پیشنهادهای تنبیهی در صورتی که اتهام، وارد تشخیص داده شود.
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 25 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

برای بزرگ نمایی تصویر روی آن کلیک کنید

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 25 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

برای ورود به سایت کنفرانس کلیک کنید

 

 

 

محورهای کنفرانس شامل

1.Insect taxonomy and systematics including geography
2.Insect ecology-population dynamics, climate change
3.Insect toxicology: insecticide efficacy and resistance
4.Insect behaviour and physiology
5.Insect Molecular Genetics, Molecular biology and biotechnology
6.Insect Biochemistry and physiology
7.Insect Pathology and biological control
8.Insects as vectors of crop diseases
9.Public health, medical and veterinary entomology
10.Forest entomology
11.Useful and beneficial insects-sericulture, apiculture, resin culture
12.Insects as bioresources-food, nutraceuticals, medicine and environmental health markers
13.Acarology
14.Insect Quarantine and SPS issues
15.Insect pest management
16.Biotechnological/Innovative Approaches in insect pest management.

 برای ورود به سایت کنفرانس کلیک کنید

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: چهار شنبه 22 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 حشرات برای اینکه بتوانند در شرایط مختلف از جمله تغییرات فصل زنده بمانند در طی میلیون ها سال تغییراتی حاصل کرده اندو نتیجه آن اشکال مختلف در طی چرخه زندگی انسان است.
در پاسخ به این سوال که حشرات چگونه زمستان را سپری می کنند؟ باید گفت تغییراتی در چرخه زندگی آنها رخ ممی دهد: غالب حشرات تخم گذار هستند نوزاد حشره پس از خروج از تخم شروع به تغذیه از گیاهان یا سایر موجودات زنده می کنند.
چرخه زندگی حشرات در دو حالت دگردیسی تدریجی و کامل انجام می گیرد یعنی وجود مراحل تخم، لارو یا نوزاد، شفیره و حشره کامل به آنها اجازه می دهد در شرایط مختلف آب و هوایی خود را تطبیق دهند.
وی افزود: تقریبا 99درصد پروانه ها در مناطق معتدله برای غلبه بر سرما زمستان را به صورت شفیره می گذرانند به این معنا که پروانه ماده در تابستان تخم های خود را گذاشته و لاروها پس از خروج و تغذیه، شفیره شده و پاییز و زمستان را به همین صورت می گذرانند. پروانه ماده اندکی پس از تخم گذاری می میرد و نسل بعدی زمستان را به صورت شفیره سپری و در بهار با گرم شدن هوا پروانه ها از شفیره خارج می شوندو به پروانه در می آیند.
 شفیره های زمستان گذران، معمولا در زیر خاک، تنه درختان و یا زیر بوته های مختلف در پناه هستند، تصریح کرد: اگر در پایان زمستان پس از ذوب تدریجی برفها در منطقه ای جنگلی یا کوهستانی قطعه سنگ یا چوبی را برگردانیم، می توانیم زیرآن شاهد تجمع این حشرات باشیم که رفته رفته آماده فعالیت می شوند.
 گاهی نیز به داخل خانه های ما پناه می آورند در گوشه و کنار منزل، داخل حیاط، زیرزمین، انباری، حتی اتاقهایمان می توانیم انواعی از حشرات را بیابیم که از سرمای خارج به داخل پناه آورده اند.
نادری خاطرنشان کرد: درهر حال حشرات برای زنده ماندن مکانیزمهایی دارند که با شرایط طبیعی زندگی اشان تطبیق کامل پیدا کرده و این اجازه می دهد نسل خود را حفظ کنند.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: جمعه 17 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

حشرات پرنده ساخت نيروي هوايي آمريكا. اين هواپيماهاي بدون سرنشين كوچك براي انجام عمليات هاي مخفي شناسايي در محيط هاي شهري طراحي شده است.

 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: چهار شنبه 15 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

بال حشرات پشت الماسی مملو از قطعات کریستالی جواهر مانند است که در درون حفره‌هایی در درون پوسته حشره قرار گرفته‌اند و دانشمندان از یک قرن پیش که این حشره کشف شد، مجذوب این قطعات جواهر مانند شده‌اند.

تجزیه و تحلیل‌های جدید بر روی این قطعات کریستالی نشان داده‌اند این قطعات از ساختار هندسی بسیار دقیقی برخوردار هستند و شباهت زیادی به الماس‌های واقعی دارند، با این تفاوت که به جای اتم‌های کربنی از ساختاری متشکل از کیتین و هوا ساخته شده‌اند.
این کریستال‌ها پنج تا ده بار بزرگتر از ابعادی هستند که دانشمندان پیش از این برای آنها متصور شده بودند. به گفته محققان دانشگاه "گرونینگن" ایجاد چنین ساختارهایی فراتر از توانایی‌های انسان است.
محدودیت‌های موجود برای ایجاد چنین ساختارهایی در زمینه فناوری برش لیزری خواهد بود زیرا ظرافت و پیچیدگی این کریستال‌های کوچک فراتر از تصور و قدرت انسان است.
هنوز مشخص نیست که چرا بدن این حشرات به این شکل تکامل یافته‌اند، از این رو محققان در حال بررسی عملکرد بیولوژیکی این کریستال‌ها هستند. محققان این کریستال‌ها را با استفاده از میکروسکوپ‌های الکترونی اسکن کرده و تصاویری از آنها به ثبت رسانده‌اند:








 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: چهار شنبه 15 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

محققی ژاپنی با در هم تنیدن تارهای عنکبوت چیزی فراتر از دامی برای شکار حشرات ساخته و موفق به تولید سیمهایی مقاوم برای ساز ویولن شده است.

 این رشته ها به نسبت سیمهای ویولنی که از فلز یا روده حیوانات ساخته می شدند از ارتعاش و نرمی بیشتری برخوردارند. این ویژگی ها به دلیل شیوه تاباندن تارهای عنکبوت به یکدیگر در سیمهای جدید ویولن به وجود آمده است.

"سینگیوشی اوساکی" از دانشگاه پزشکی نارا برای سالها مجذوب ویژگی های مکانیکی تارهای عنکبوت شده بود. وی به ویژه بر روی نوعی خاص از تار عنکبوت که عنکبوتها از آن برای اویزان شدن استفاده می کنند متمرکز شده و قدرت کشسانی آن را در سال 2007 محاسبه کرد. اوساکی شیوه های دستیابی به مقادیر زیادی از این تارهای عنکبوت را ارتقا داد و اکنون بر روی کارایی های این تارهای عنکبوت متمرکز شده است.

به گفته وی سازهای زهی از قبیل ویولن موضوع بسیاری از مطالعات علمی بوده اند اما تا کنون به تمامی جزئیات آن توجهی نشده زیرا بیشتر محققان و حتی کاربران بیشتر از سیمهای ویولن به بدنه آن توجه دارند. اوساکی با استفاده از 300 عنکبوت "نفیلا ماکولاتا" موفق شد تا حجم زیادی از تارهای عنکبوت تولید کند.

وی برای ایجاد هر یک از سیمهای ویولن سه هزار تا پنج هزار رشته تار عنکبوت را در یک جهت به یکدیگر تاباند تا رشته ای ضخیمتر به وجود آورد. رشته های نهایی از تاباندن سه رشته از نمونه های ضخیمتر به دست آمد. اوساکی سپس قدرت کششی این تارها را محاسبه کرد، عاملی حیاتی برای ویولونیستها که می تواند از پاره شدن تارها در هنگام نواختن جلوگیری کند. آزمایش بر روی این تارها نشان داد تارهای ویولن عنکبوتی پیش از پاره شدن نسبت به دیگر تارهایی که از مواد فلزی یا نایلونی ساخته شده اند فشار کمتری را تحمل می کنند.

بر اساس گزارش بی بی سی، بررسی نزدیکتر با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نشان داد که این تارها در برش عرضی به شکلی کامل گرد هستند و هیچ فضای خالی میان اجزای سازنده آن وجود ندارد و همین ویژگی استقامت آنها را نسبت به دیگر انواع تارهای ویولن افزایش داده است.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: چهار شنبه 15 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

 عسل آبی‌رنگ 

زنبورداران شمال فرانسه درست وضع کسی را دارند که شئ عتیقه‌شان، توسط یک اره که درون آن فرورفته تهدید می‌شود. در این مورد خاص، این شئ عتیقه عسل امسال‌شان است و اره مورد نظر هم باز خود عسل است!

 زنبورداران ناراحتند، چون عسل رنگی آن‌ها قابل فروش نیست و استانده ‌(استاندارد)های فرانسه درباره عسل را کسب نمی‌کند. البته این عسل آبی از شهد گل‌ها نیز به دست نیامده و به همین دلیل از رنگ عسل استانده فاصله گرفته است. عسل استانده رنگی میان تقریباً بی‌رنگ تا قهوه‌ای تیره می‌تواند داشته باشد.
این خبر برای ناحیه‌ای که سالی هزار تن عسل تولید می‌کند و زمستان گذشته را نیز با نرخ بالای مرگ و میر زنبورها سپری کرده و پیش‌بینی می‌شد به همین دلیل تولید عسل کمتری داشته باشد، یک فاجعه وحشتناک و البته آبی‌رنگ است. چند نفر از زنبورداران شهر ریبوویل وقتی به دنبال کشف علت این فاجعه به راه افتادند، متوجه شدند زنبورهای آن‌ها به جای گل‌ها به سراغ پس‌ماندهای رنگی کارخانه‌های M&M (تولیدکننده دراژه‌های شکلاتی با پوشش رنگی) رفته‌اند که در یک کارخانه بازیافت بیوگاز در فاصله چهار کیلومتری کندوها برای تبدیل شدن به انرژی انباشته شده بودند.

کارخانه بازیافت زباله نیز همزمان با زنبورداران متوجه علاقه زنبورها به پس‌ماندهای M&M شده بود و خیلی سریع این پس‌ماندهای شیرین را از دسترس زنبورها خارج کرد. پس‌ماندهای شکلات اکنون در یک فضای بسته و دور از چشم زنبورهای شیرینی دوست نگه‌داری می‌شوند، ولی به هرحال موم‌های سرشار از عسل‌های آبی رنگ ضرر خودشان را به زنبورداران زده‌اند.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

پژوهشگران کانادایی با تحقیق بر روی گونه ای از پشه ها دریافتند که این حشرات برای تشخیص و انتخاب شریک زندگی خود تنها یک مولکول شیمیایی تولید می کنند.
، محققان دانشگاه تورنتو با آزمایش بر روی پشه "دروسفیلا ملانوگاستر" که به "پشه میوه" (مگس سرکه) نیز معروف است مولکولی را کشف کردند که در جفت گیری و تولید مثل این حشره دخالت دارد.
این تحقیقات نشان می دهد که تولید مثل و جفت گیری پشه میوه به حضور این ترکیب هیدروکربوری که "هپتاکوسادین 7،11 " (7,11-HD) نام دارد وابسته است.
این ترکیب شیمیایی را جنس ماده این پشه تولید می کند و با آزاد کردن آن جنس را نر را به طرف خود جلب کرده و جفت گیری انجام می شود.
براساس گزارش نیچر، در سطح بدن پشه میوه 30 نوع مختلف از فرومن ها (ترکیبات معطر آروماتیک) وجود دارند. فرومنها مواد شیمیایی مسئول برقراری ارتباط میان افراد یک گونه هستند.
این محققان به منظور دستیابی به این نتایج، گروهی از پشه های تراریخته را ایجاد کردند که در آنها "انوسیتها" حذف شده بودند. انوسیتها سلولهای واقع در روی شکم هستند که برای تولید فرومنهای هیدروکربوری مختصص شده اند.
به این ترتیب این دانشمندان کشف کردند که پشه های ماده بدون انوسیتها مورد توجه پشه های گونه های دیگر نیز قرار گرفتند. این تحقیقات نشان می دهد که 7,11-HD برای جفت گیری و تولید مثل موانعی ایجاد کرده و موجب می شود که پشه های ماده تنها با نرهای افراد گونه خود جفت گیری کنند. در حقیقت وجود این مولکول برای حفظ گونه پشه میوه و بقای آن ضروری است.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: سه شنبه 30 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

محققان اعلام کرده اند که زنبورها و دیگر حشراتی که در نزدیکی امواج تلفن همراه هستند دچار صدمه می شوند و بسیاری از آنها از بین می روند.
 به نقل از نچرال نیوز، بررسی انجام شده در نزدیکی کندوهای عسلی که کارکنان دارای تلفن همراه بوده اند نشان می دهد زنبورها با تحت تاثیر قرار گرفتن این گونه امواج راه خود را گم می کنند و در واقع رادارشان برای بازگشت به محل زندگی از کار می افتد .
در عین حال بررسی محققان فنلاندی نیز حاکی از آن است که چنانچه افراد به طور مداوم به مدت بیش از 10 سال از تلفن همراه استفاده کنند سلولهای فرماندهی مغزشان دچار اختلالاتی شده و حتی در مواردی دچار بیماریهای ذهنی و فراموشی می شوند.
بنابر همین گزارش، استفاده طولانی مدت و مداوم از تلفن همراه موجب می شود تا میزان بروز سرطان به ویژه در ناحیه سر تا 40 درصد در افراد افزایش یابد.
البته امواج تلفن همراه تنها عامل در ابتلا افراد به سرطان نمی باشد و عوامل متعدد دیگری نیز شامل رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک کافی و استرس نیز زمینه را برای بروز این بیماری فراهم می کند اما در نهایت با استفاده کمتر و فقط در هنگام لزوم از تلفن همراه می توان از مستعد کردن بدن برای بروز بیماری جلوگیری کرد
در ضمن استفاده از تلفن همراه برای کودکان و نوجوانانی که در سنین رشد قرار دارند نیز دارای عوارض شدیدتر و زودهنگامی می باشد.
 
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 28 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

مطالعات گسترده ای که بر روی حشرات صورت گرفته نشان می دهد برخی از حشرات با کمک مغز کوچکی که از اندازه یک نوک سوزن تجاوز نمی کند قادر به انجام فعالیتهایی هستند که پیشرفته ترین رایانه ها قادر به انجام آن نیستند.با توجه به تلاشهای بیشماری که به منظور برقراری ارتباط میان مغز جانداران و عمق هوشمندی آنها انجام گرفته است، دانشمندان اکنون معتقدند پیچیدگی موجود در میان اتصالات مغزی عامل عملکرد پیچیده مغز در موجودات است. مطالعه بر روی این اتصالات که در مغزهای کوچک عملی تر از مغزهای بزرگ است می تواند امکان درک دقیقتری از عملکرد مغزهای بزرگتر از قبیل مغز انسان را بدهد.

به گفته دانشمندان سئوال در اینجا است که زمانی که یک حشره با مغزی به اندازه سر سوزن قادر به انجام فعالیتهای ذهنی از قبیل شمارش، انتخاب، تشخیص چهره، و طبقه بندی اشکال است، مغزی به بزرگی مغز انسان از چه توانایی هایی برخوردار است. در واقع دانشمندان معتقدند مغز بزرگتر همیشه نشانه ای از هوش بیشتر نیست.

مطالعات جدید توانسته است شواهدی را مبنی بر نامرتبط بودن ابعاد مغز و میزان هوشمندی موجود ارائه کند. برای مثال در میان انسانها، افرادی که از سر یا جمجمه بزرگتری برخوردارند لزوما سطح هوشی بالایی ندارند. والها با مغزی 9 کیلوگرمی که از بیش از 200 میلیارد نرون ساخته شده است نیز نسبت به انسانها که مغزی یک کیلویی متشکل از 85 میلیارد نرون دارند بسیار کم هوشتر هستند.

در حقیقت مغزهای بزرگتر به جای اینکه در بالا بردن هوش سهیم باشند می توانند از بدنهای بزرگتر که از ماهیچه های بیشتری برای کنترل شدن برخوردارند محافظت کنند، مانند رایانه ها که ابعاد بزرگتر تنها گنجایش آنها را افزایش می دهند و نه لزوما سرعت و کاربردشان را.

در مورد حشرات کوچکتر نیز دانشمندان دانشگاه وست ویرجینیا سرانجام با مطالعات گسترده توانستند ذهنیت سنتی را که حشراتی مانند مورچه ها، زنبوها و سوسکها را ماشینهای زنده ای می دانست که تنها در برابر حوادث به شیوه ای قابل پیش بینی پاسخ می دهند، تغییر دهند. اکنون ثابت شده است حشرات متناسب با شرایط محیطی قادر به تغییر دادن نوع رفتار خود هستند.

زنبورها از مغزهای بسیار کوچک با کمتر از چند میلیون نرون برخوردارند و قادرند با استفاده از آن اشکال مختلف را در دسته های اشکال متقارن یا نامتقارن دسته بندی کنند، اجسام را بر اساس شباهت یا متفاوت بودن آنها انتخاب کنند و یا می توانند پس از طی مسافتی معین پرواز کردن را متوقف کنند.

رفتارهای متنوع و شیوه های متعدد ارتباط در میان مورچه ها و زنبورها نشان از هوشمند بودن فوق العاده آنها دارد. برای مثال زنبورها می توانند نیش بزنند، عملیات اکتشافی برای یافتن غذا انجام دهند، از کندو محافظت کنند و با بال زدن به تهویه هوا و خنک ساختن داخل کندو استفاده کنند.

با توجه به این مطالعات دانشمندان به این باور رسیده اند که چند صد نرون برای انجام فعالیتی مانند شمارش کافی است و چند هزار نرون برای ایجاد هوشیاری کفایت خواهد کرد.

بر اساس گزارش ام اس ان بی سی، با استفاده از چنین اطلاعاتی مهندسان نرم افزاری قادر خواهند بود برنامه هایی را به منظور شناسایی دقیق چهره و حالات روحی از زوایای متفاوت طراحی کنند، پدیده ای که زنبورها قادر به انجام آن هستند اما رایانه ها هنوز قدرت انجام آن را به دست نیاورده اند.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 25 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بر اساس گزارش گیزمگ، طراحان بوئینگ با تقلید از حرکت گروهی حشرات، فناوری را طراحی کرده که در آن هواپیماهای بدون سرنشین (UAV) برای انجام عملیات شناسایی، امداد و نجات به صورت گروهی پرواز می‌کنند.

«گابریل سانتاندر» از طراحان بوئینگ عقیده دارد که این فناوری می‌تواند پرواز هواپیماهای بدون سرنشین را دگرگون کند. به گفته او آزمایش این فناوری در تمامی مراحل موفقیت آمیز بوده و هواپیماها به درستی موفق شدند با پرواز گروهی پیام‌های خود را به یکدیگر منتقل کنند.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 22 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

پوستر همایش

برای ورود به سایت " پانزدهمین همایش ملی برنج " به ادامه مطلب مراجعه کنید

ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: جمعه 19 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

مطالعات گسترده ای که بر روی حشرات صورت گرفته نشان می دهد برخی از حشرات با کمک مغز کوچکی که از اندازه یک نوک سوزن تجاوز نمی کند قادر به انجام فعالیتهایی هستند که پیشرفته ترین رایانه ها قادر به انجام آن نیستند.با توجه به تلاشهای بیشماری که به منظور برقراری ارتباط میان مغز جانداران و عمق هوشمندی آنها انجام گرفته است، دانشمندان اکنون معتقدند پیچیدگی موجود در میان اتصالات مغزی عامل عملکرد پیچیده مغز در موجودات است. مطالعه بر روی این اتصالات که در مغزهای کوچک عملی تر از مغزهای بزرگ است می تواند امکان درک دقیقتری از عملکرد مغزهای بزرگتر از قبیل مغز انسان را بدهد.

به گفته دانشمندان سئوال در اینجا است که زمانی که یک حشره با مغزی به اندازه سر سوزن قادر به انجام فعالیتهای ذهنی از قبیل شمارش، انتخاب، تشخیص چهره، و طبقه بندی اشکال است، مغزی به بزرگی مغز انسان از چه توانایی هایی برخوردار است. در واقع دانشمندان معتقدند مغز بزرگتر همیشه نشانه ای از هوش بیشتر نیست.

مطالعات جدید توانسته است شواهدی را مبنی بر نامرتبط بودن ابعاد مغز و میزان هوشمندی موجود ارائه کند. برای مثال در میان انسانها، افرادی که از سر یا جمجمه بزرگتری برخوردارند لزوما سطح هوشی بالایی ندارند. والها با مغزی 9 کیلوگرمی که از بیش از 200 میلیارد نرون ساخته شده است نیز نسبت به انسانها که مغزی یک کیلویی متشکل از 85 میلیارد نرون دارند بسیار کم هوشتر هستند.

در حقیقت مغزهای بزرگتر به جای اینکه در بالا بردن هوش سهیم باشند می توانند از بدنهای بزرگتر که از ماهیچه های بیشتری برای کنترل شدن برخوردارند محافظت کنند، مانند رایانه ها که ابعاد بزرگتر تنها گنجایش آنها را افزایش می دهند و نه لزوما سرعت و کاربردشان را.

در مورد حشرات کوچکتر نیز دانشمندان دانشگاه وست ویرجینیا سرانجام با مطالعات گسترده توانستند ذهنیت سنتی را که حشراتی مانند مورچه ها، زنبوها و سوسکها را ماشینهای زنده ای می دانست که تنها در برابر حوادث به شیوه ای قابل پیش بینی پاسخ می دهند، تغییر دهند. اکنون ثابت شده است حشرات متناسب با شرایط محیطی قادر به تغییر دادن نوع رفتار خود هستند.

زنبورها از مغزهای بسیار کوچک با کمتر از چند میلیون نرون برخوردارند و قادرند با استفاده از آن اشکال مختلف را در دسته های اشکال متقارن یا نامتقارن دسته بندی کنند، اجسام را بر اساس شباهت یا متفاوت بودن آنها انتخاب کنند و یا می توانند پس از طی مسافتی معین پرواز کردن را متوقف کنند.

رفتارهای متنوع و شیوه های متعدد ارتباط در میان مورچه ها و زنبورها نشان از هوشمند بودن فوق العاده آنها دارد. برای مثال زنبورها می توانند نیش بزنند، عملیات اکتشافی برای یافتن غذا انجام دهند، از کندو محافظت کنند و با بال زدن به تهویه هوا و خنک ساختن داخل کندو استفاده کنند.

با توجه به این مطالعات دانشمندان به این باور رسیده اند که چند صد نرون برای انجام فعالیتی مانند شمارش کافی است و چند هزار نرون برای ایجاد هوشیاری کفایت خواهد کرد.

بر اساس گزارش ام اس ان بی سی، با استفاده از چنین اطلاعاتی مهندسان نرم افزاری قادر خواهند بود برنامه هایی را به منظور شناسایی دقیق چهره و حالات روحی از زوایای متفاوت طراحی کنند، پدیده ای که زنبورها قادر به انجام آن هستند اما رایانه ها هنوز قدرت انجام آن را به دست نیاورده اند.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 18 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

دانشمندان در لابراتوار بیولوژی مولکولی اروپا در آلمان که به تازگی موفق به نمایش جنینی دیجیتالی شده بودند اکنون توانسته اند با بخشیدن دو بال به این جنین جنین دیجیتال تصویر حشره کوچک و بالداری را به نمایش بگذارند.دانشمندان در گزارش خود توضیح دادند چگونه توانسته اند رشد مگس سرکه را بر روی فیلم به تصویر بکشند و اولین گروهی بوده اند که توانسته اند شکل گیری چشم و بخش میانی مغز را در "زبرافیشها" به ثبت برسانند. تکنیک جدید تصویربرداری آنها همچنین اطلاعات زیادی از فرایندها و موجودات زنده ای که به دلیل عدم توانایی در استفاده از میکروسکوپ در مطالعه بر روی آنها ناشناخته باقی مانده اند را در اختیار دانشمندان قرار خواهد داد.

به گفته دانشمندان نمونه های مطالعاتی غیر شفافی مانند جنین مگس سرکه نور را پراکنده کرده و از این رو میکروسکوپ، ترکیبی در هم از اطلاعات خوب و بد و تصاویر واضح و ناواضح را ارائه می کند. اما تکنیک جدید امکان تشخیص اطلاعات خوب را از بد فراهم آورده و از این رو می توان از ارگانیزمهایی که به دلیل خصوصیات نوری نامناسب تا کنون ناشناخته باقی مانده بودند، اطلاعات ارزشمندی به دست آورد.

محققان به جای استفاده از تکنیکهای  قدیمی از تابش الگوهایی متنوع از نور بر روی نمونه های کدر مورد مطالعه استفاده کردند که این شیوه، تصویری شامل نشانه های متغیر روشن و تاریک به وجود می آورد. با تغییر کردن الگوی نور وضوح این نشانه های تاریک و روشن نیز تغییر می کنند. با ثبت چندین تصویر مختلف با کمک الگوهای نوری متفاوت و ترکیب رایانه ای این تصاویر با یکدیگر می توان تاثیر نورهای پراکنده را فیلتر کرده و تصویری واضح از نمونه مورد مطالعه به دست آورد.

همچنین دانشمندان با ترکیب این شیوه با تصویربرداری از زوایای مختلف توانستند فیلمی سه بعدی از جنین درحال رشد مگس سرکه به دست آورند و در حدود یک میلیون تصویر از سه روز اول رشد جنین "زبرافیشها" به ثبت برسانند.

بر اساس گزارش ساینس دیلی، محققان بر این باورند توانایی ثبت چنین تصاویر واضحی از جانداران کدر که امکان مشاهده میکروسکوپی آنها وجود ندارد، تاثیری حیاتی بر تحلیل های رایانه ای از قبیل ردیابی حرکات یک سلول و تقسیم بندی های سلولی در جنین دیجیتالی شده دارد. 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 15 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

رهایی از شرپشه ها و حشرات هدف بزرگ طراح فناوری جدیدی با نام "تفنگ حشرات" بوده که با استفاده از آن می توانید با دانه‌های نمک حشرات مزاحم را از بین ببرید.لورنزو ماگیوره طراح تفنگ حشرات با استفاده از سایتهای اینترنتی که برای ساخت این نوع محصولات بودجه جمع می کند اعلام کرده که برای تولید این فناوری که از چیزی جز نمک خوراکی برای از بین بردن حشرات استفاده نمی کند به 15 هزار دلار نیاز دارد.

وی با استفاده از این سایتها تلاش می کند بودجه کافی را برای تولید این محصول به دست آورده و نمونه اولیه BugASalt را که تاکنون کارایی خود را ثابت کرده به دست آورد.

لورنزو مگیوره که از حشرات متنفر است با تفنگ خود به جنگ حشرات می رود و در این راه تنها از نمک خوراکی کمک می گیرد

 

بنگ! مگس سقوط می کند

استفاده از نمک برای این سلاح که شبیه پیستول آب کار می کند برای انسان کاملا بی خطر است، ما برای حشرات این حمله مهلک محسوب می شود.

پیش فروش تفنگ نمکی علیه حشرات با قیمت 30 دلار آغاز شده است.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 15 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

دهمین کنگره بین المللی قارچ شناسی 2014

 

 


Planning is in full swing for the next International Mycological Congress, IMC10 in Bangkok, Thailand, August 3-8, 2014.

Point your web browser to: http://www.imc10.kasetsart.org/

Now, just 24 months to Bangkok 2014, is the time for you to suggest topics for Sessions and Symposia using the form on the website or right here:

Submit your ideas now, the committee will begin choosing topics in just 90 days, on November 1, 2012.

Leka Manoch and Morakot Tanticharoen
Co-Chairs, IMC10 Organizing Committee

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

تحقیقات جدید نشان می دهند زنبورهای عسل سحرخیز می توانند به راحتی گلهای تازه شکفته سپیده دم را پیدا کرده و بهترین غذا را نوش جان کنند زیرا این حشرات سودمند در صبح های زود باهوشترند.این قدرت بالا در صبحگاه شاید از این رو شکل گرفته باشد که این حشرات باهوش بتوانند گیاهان در حال شکفته شدن را به راحتی ردیابی کرده و جستجوی شهد گل برای آنها پربارتر شود.

تحقیقات پیشین نشان می دهند میزان شهد گلها در هنگام صبح بیشتر دیگر ساعات روز است، از این رو این مدت زمان دوره ای است که شناسایی رایحه های جدید و تازه می تواند برای زنبورها مفید باشد.

روند به خاطر سپردن رایحه های جدیدی که توسط گلها آزاد می شود برای مغز زنبورها روندی بسیار پر مصرف است و انرژی زیادی صرف می کند از این رو کاهش میزان هوشمندی این حشرات در طول روز می تواند به آنها در ذخیره انرژی کمک کند.

محققان دانشگاه "کونستانز" در آلمان، برای مطالعه این پدیده هزار زنبور عسل گشت زن را جمع آوری کرده و گروهی از آنها را در ازای پاداش غذا به گونه ای آموزش دادند که در زمان های مختلفی از روز به دنبال رایحه های جدید بگردند. به این شکل دانشمندان می توانستند واکنش درست زنبورها را نسبت به رایحه های جدید مطالعه کنند.

پاسخ درست در برابر یک رایحه جدید به معنی انبساط دادن خرطوم مکشی حشره است که معمولا برای جمع آوری شهد گلها از آن استفاده می شود.

نتایج نشان داد زنبورهایی که برای ردیابی رایحه های جدید در صبح زود آموزش دیده بودند از حافظه قویتری برای به یاد آوردن مفهوم رایحه ها برخوردار بودند. قبل از این نیز دانشمندان پی برده بودند رفتار زنبورها با زمانهای مختلف روز در ارتباط مستقیم است. اما مطالعه اخیر به گفته محققان اولین مطالعه ای است که نشان می دهد زنبورها در صبحها باهوشترند.

دانشمندان این توانایی زنبورها را نتیجه همکاری و هم زیستی مسالمت آمیز زنبورها و گلهایی که گرده افشانی آنها به عهده زنبورها است می دانند. به گفته آنها یک زنبور سحرخیز بودن و یافتن زودهنگام گلهای تازه شکفته بسیار بهتر از سر و کله زدن با رقبایی مانند پروانه ها، حشرات و زنبورهای کندوهای همسایه است.

بر اساس گزارش بی بی سی، دانشمندان می گویند زنبورها نه تنها به خاطر گرده افشانی گیاهانی که زنجیره غذایی ما را تشکیل می دهند از اهمیت بالایی برخوردارند بلکه به دلیل گرده افشانی و کمک به رشد گلهای وحشی به حفظ زیبایی طبیعت و تنوع گونه های گیاهان وحشی کمک می کنند.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: جمعه 12 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

برای دانلود به لینک زیر مراجعه کنید

http://www.entsociran.ir/files/site1/user_folders/kh45.pdf

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: سه شنبه 9 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

مقدمه

رشته گیاه پزشکی از آن رشته های نوپا ، کاربردی جذاب است که علاقمندان خود را جذب کرده است . عنوان گیاه پزشکی در علوم کشاورزی ایران از سال 1342 به جای «دفع آفات و حفاظت گیاهان» مطرح شده است. به طور کلی، در این رشته تشخیص و شناسایی آفات و عوامل بیماری گیاهان زراعی ، باغی، زینتی، جنگلی، مرتعی و فرآورده های گیاهی و همچنین شناخت علایم و چگونگی اثر آفات و عوامل بیماریهای انگلی و غیرانگلی بر گیاهان و آشنایی کامل با اصول و روشهای مبارزه، مورد بحث قرار می گیرد.

گیاه پزشکی
تعریف و هدف
در دوره کارشناسی مهندسی کشاورزی، عنوان گیاه پزشکی به رشته ای اطلاق می شود که در آن علوم و فن آوری در زمینه های شناخت آفات و عوامل بیماری زای گیاهی و اصول و روشهای مبارزه با این عوامل مورد بررسی قرار می گیرد.
هدف از ایجاد این رشته، تربیت کارشناسانی است که علاوه بر داشتن معلومات علمی و فنی کشاورزی عمومی، در زمینه گیاه پزشکی ، علوم مربوط به شناخت آفات و عوامل بیماری زای گیاهی را در حد کارشناسی به صورت نظری و عملی بیاموزند و با فنون و روشهای مختلف حفظ محصولات کشاورزی، همچنین مبارزه با آفات و بیماریهای گیاهی نیز به صورت علمی و کاربردی آشنایی کافی پیدا کنند تا بتوانند به عنوان مدرس در هنرستانهای کشاورزی، کارشناس اجرایی تحقیقات در مراکز پژوهشی کشاورزی و مدیر و مجری امور حفاظت گیاهان در موسسه های دولتی و خصوصی بخش کشاورزی خدمات شایسته ای را ارائه دهند. بر اساس آیین نامه آموزشی دوره کارشناسی، طول دوره کارشناسی گیاه پزشکی چهار سال است و دانشجویان به طور متوسط این دوره را در همین مدت طی می کنند. حداکثر طول زمان تحصیل مجاز در این دوره 6 سال و هر سال تحصیلی شامل دو نیم سال است. هر نیم سال تحصیلی شامل 17 هفته کامل آموزشی است. نظام آموزشی این دوره به صورت واحدی است و برای هر واحد درس نظری در هر نیمسال 17 ساعت آموزش کلاسی منظور می شود.

1-2) اهمیت و جایگاه در جامعه
با توجه به اهمیت محوری بخش کشاورزی در امر تغذیه و اقتصاد کشور و از آن جا که رسیدن به خودکفایی و استقلال اقتصادی در این عرصه، تضمین کننده استقلال سیاسی ما نیز خواهد بود. هر گونه تلاش برای افزایش تولیدات کشاورزی، بسیار ارزشمند و حیاتی است. یکی از راههای افزایش محصول، جلوگیری از زیانهای آفات و بیماریهای مختلف گیاهان و فرآورده های گیاهی است که هر سال، ضرر و زیان قابل توجهی را بر کشور تحمیل می کند. با توجه به دانش و فن آوری روز، لازم است روشهای علمی جدید، جایگزین شیوه های سنتی مبارزه با آفات و بیماریهای گیاهی شود، تا با افزایش سطح تولیدات از ورود محصولات کشاورزی خارجی بی نیاز شویم.
صنعت و بازارکار

تواناییهای لازم برای داوطلبان این رشته و ادامه تحصیل در آن برای ادامه تحصیل در رشته گیاه پزشکی- با توجه به ماهیت درسهایی که در این دوره تدریس می گردد- داوطلب باید علاقه مند به علوم زیست شناسی بویژه علوم مربوط به گیاه شناسی و کشاورزی باشد و با توجه به این که اغلب درسها دارای کار عملی در آزمایشگاه و یا در مزرعه است بنابراین داوطلب باید به کار در آزمایشگاه و مزرعه علاقه داشته باشد، همچنین در زمینه درسهایی مثل زیست شناسی و شیمی از دانش و اطلاعات لازم برخوردار باشد؛ بعلاوه توان جسمی برای کار در مزرعه و آزمایشگاه را داشته باشد.
تواناییهای فارغ التحصیلان
فارغ التحصیلان این دوره می توانند به عنوان کارشناس اجرایی یا تحقیقاتی در موسسه های مختلف دولتی و خصوصی بخش کشاورزی ایفای وظیفه کنند، همچنین با توجه به دوره های کارشناسی ارشد حشره شناسی و بیماریهای گیاهی و همچنین دوره دکترای گیاه پزشکی، می توانند در صورت داشتن شرایط لازم تا کسب آخرین مدارج تحصیلی در داخل کشور ادامه تحصیل دهند تا بتوانند مسوولیتهای بالاتر و مهمتر علمی، پژوهشی و اجرایی را بر عهده گیرند؛ همچنین پس از اتمام دوره دکترای تخصصی امکان همکاری در دانشگاهها و سایر مراکز علمی و پژوهشی به عنوان عضو هیأت علمی برایشان فراهم می گردد.

برای دانلود به ادامه مطلب مراجعه کنید

 


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

دبیر تشکل زیست‌محیطی کانون سبز فارس گفت: حشرات کویر لوت تا مرحله نوع شناسایی شده‌اند و بررسیها برای شناسایی گونه این حشرات ادامه دارد.

بهمن ایزدی که پیش از این با یک گروه 10 نفره، طی یک سفر تحقیقاتی 5 روزه در قلب کویر لوت موفق به کشف چند حشره و زنده‌گیری آنها شده در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: با توجه به حرکات و وضعیت این حشرات نوع آنها که از راسته شیخک ها و یا مانتودا (mantodea) هستند ارمیاتیلیده eremiathilidae بوده و از حشرات شکارگر هستند.

وی افزود: سال گذشته در منطقه گندم بریان پس از دو روز بررسی دقیق و موشکافانه موفق به کشف چهار حشره به رنگ خاک کویر شدیم؛ از این حشرات در منطقه تصویربرداری شد و یکی از آنها را زنده‌گیری کردیم.

به گفته وی، همچنین در بخشی از کلوت‌های کویر لوت که در 6 کیلومتری جنوب شرق گندم بریان واقع شده و گروه تحقیقاتی آن را کلوت‌های بابک نامگذاری کرده‌اند، به حفره‌های متعددی برخورد کردیم. در این حفره‌ها پس از کندوکاو با چند پر و رد پای جانوری مواجه شدیم که نشان از حیات در این منطقه می‌داد.

ایزدی اظهار داشت: احتمال وجود گونه خاصی از سوسکها به نام سوسری نیز در این منطقه وجود دارد.

به گفته وی، علاوه بر این، در یکی از این حفره‌ها، عنکبوتی را مشاهده کردیم که در تارهای تنیده شده‌اش یک پروانه خشک شده همراه با چند حشره به دام افتاده بودند.

ایزدی ادامه داد: این عنکبوت زنده‌گیری شد و به همراه حشره‌ای که زنده‌گیری شده بود در اختیار مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی شیراز - که یکی از مراکز فعال و معتبر است- قرار گرفت تا این دوحشره را شناسایی کنند.

وی در ادامه گفت: تصویر و اطلاعات مربوط به حشرات کشف شده در کویر برای اطمینان از هویت آنها به چند مرکز تحقیقاتی خارج از کشور در آلمان ارسال شده و محققان داخلی منتظر جواب آنها هستند.

ایزدی افزود: با کشف این حشرات فرضیه نبودن حیات در کویر لوت بعد از چند دهه باطل و راه برای تحقیقات بیشتر درباره کویر لوت بازشده است.
 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 6 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

دانشمندان در تلاشند توالی ژنتیکی هزاران حشره را طی پروژه ای پنج ساله به منظور تعیین نقاط آسیب پذیر ژنوم حشرات که آنها را به موجوداتی بیماری زا تبدیل می کند، به دست بیاورند.محققان در این پروژه امیدوارند این طرح پیشنهادی بتواند در هزینه های سالانه 50 میلیارد دلار برای شناسایی بیماری هایی که توسط حشرات منتقل می شوند، تغییری ایجاد کند.

این پروژه با نام ژنوم پنج هزار حشره و دیگر جانداران مفصل دار، زمانی آغاز به کار کرده است که هزینه مورد نیاز برای به دست آوردن توالی ژنتیکی بسیار پایین آمده و امکان نگاشتن توالی ژنتیکی حیوانات و جانوران متعدد و متفاوت با هزینه ای بسیار کم به وجود آمده است.

در میان لیست حشراتی که از نظر کشاورزی بسیار حیاتی به شمار می روند و دیگر مفصل داران، جاندارانی که از اسکلت بندی خارجی برخور دارند، نمونه های متعددی وجود دارند که ابزارهای ناقل بیماری به شمار می روند. با مقایسه ژنوم این حشرات با حشراتی از خانواده مشابه که ناقل بیماری به شمار نمی روند، محققان امیدوارند بتوانند ژنی که عامل تبدیل کردن یک حشره به حشره بیماری زا به شمار می رود را کشف کنند.

همچنین شناسایی ژن درگیر با بیماری زا بودن جاندار می تواند به محققان در پیش بینی بهتر چگونگی شکل گیری سیستم دفاعی بدن حشرات که در پاسخ به اقدامات کنترلی آفت کشهای زیستی شکل می گیرند، کمک کند.

بر اساس گزارش بی بی سی، همچنین محققان امیدوارند این پروژه بتواند در جستجوی عوامل مناسبی که بتوان از آنها به عنوان آفت کش بی ضرر استفاده کرد باشند، ماده ای که بتواند عامل بیماری زای حشره را از بین برده و خود حشره را با تمام قابلیتهای گرده افشانی مفیدش سالم باقی بگذارد.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 6 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

دانمشندان در غاری در جنوب شرقی ایالت نیومکزیکو در آمریکا و در چند کیلومتری پارک ملی حفره های کارلزبد حشرات جدیدی شبیه به میگو کشف کرده اند.جیم گودبار از دفتر مدیریت زمین و کارشناس ارشد گفت: حشرات جدید تازه کشف شده از گونه دوجورپایان تا پیش از این ناشناخته بودند.

این حشرات نابینا بوده، حدود یک سانتیمتر طول داشته و نیمه شفاف هستند. این دوجورپایان در یک چشمه زیرزمینی داخل غاری که حدود 24 متر از سطح زمین فاصله دارند کشف شدند. این غار پیشتر نیز مورد بررسی قرار گرفته بود اما این نمونه ها تا پیش از آن از آب بیرون نیامده بودند تا اینکه یک تحقیقات زیست شناختی به عنوان بخشی از طرح توسعه معدن پوتاس انجام شد.

براساس گزارش آسوشیتدپرس، گودبار و سایر محققان غار اعلام کردند: جدا از پرتاب موشک به فضا، اعماق زمین یکی از کشف نشده ترین مرزهای بشر به شمار می رود. از این رو قرار است بررسیهای بیشتری در این رابطه انجام شود.

این حشره جدید تاکنون نامگذاری نشده است اما مقامات اظهار داشتند که این حشرات با ژنهای پارابوگیدیئلا (Parabogidiella) که برای نخستین بار در سال 1980 توسط جان هولسینگر با همکاری دپارتمان علوم زیستی دانشگاه اولد دومینیو در ویرجینیا کشف شده همراه بوده است.

دانشمندان درحال حاضر اطلاعات اندکی درباره این گونه جدید دارند و درحال حاضر حدسهایی درباره این می زنند که این حشرات گوشتخوار هستند یا از باکتریها، مواد معدنی و یا گیاهان تغذیه می کنند.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: جمعه 5 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

یک گونه جدید مگس در تایلند کشف شده که دانشمندان از آن با عنوان کوچکترین مگس جهان یاد کرده اند که از کرم میوه و حتی یک دانه نمک 0.4 میلیمتر کوچکتر است. براساس یافته های جدید محققان گونه جدید کشف شده مگس از مورچه های کوچک تغذیه می کند و سر آنها را قطع کرده و آن به عنوان لانه خود استفاده می کند.

برایان براون از موسسه تاریخ طبیعی لس آنجلس که این مگس را به عنوان یک گونه جدید شناسایی کرده است، گفت: این مگس به قدری کوچک است که نمی توان آن را با چشم غیر مسلح مشاهده کرد. یک مگس در اندازه عادی در کنار آن شبیه گودزیلا است.

کشف این گونه مگس کوچک در شماره ژوئیه 2012 مجله وقایع سالیانه انجمن حشره شناسی آمریکا منتشر شده است.

این نخستین نوع از این مگس است که در آسیا کشف شده است. محققان کشف کرده اند که نوع ماده این مگسها داخل بدن سایر حشرات تخم می گذارد.

گفته می شود که این مگس کوچکترین حشره نیست اما کوچکترین مگس دنیا محسوب می شود. محققان نام علمی این مگس جدید را Euryplatea nanaknihali گذاشته اند که به گروهی از مگسهای گوژپشت باز می گردد، یک سرده از این مگس به رفتار ضد مورچه خود شهرت دارد.
 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 4 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

گروهی از دیرینه شناسان پرویی یک مجموعه با ارزش از فسیلهای حشرات با قدمت 20 میلیون سال را درون سنگ کهربای قیمتی کشف کردند.دانشمندان موزه دیرینه شناسی "مایر- هانینگن" در پرو چندین نمونه حشره با قدمت 20 میلیون سال را درون سنگ کهربا کشف کردند.

برخی از این گونه حشرات از زمان دایناسورها تا قبل از عصر یخبندان در بیش از 3 میلیون سال قبل می زیسته اند. این فسیلهای کوچک در سایت دیرینه شناسی "شیکلایو" در شمال پرو کشف شده اند.

هانینگن کلاوس سرپرست این تیم تحقیقاتی در این خصوص توضیح داد: "این تکه‌های کوچک سنگهای کهربا محتوی حشراتی از خانواده های دوبالان، قاب بالان، نیم بالان و عنکبوتها هستند. همچنین این سنگها محتوی هاگها و گرده های گلها و حتی یک قطره خون و باقیمانده موی یک جونده پستاندار نیز هستند."

براساس گزارش دیلی میل، این حشرات در میان چندین نمونه دیگر از حیوانات و گیاهان با قدمت 20 میلیون سال در این تکه های کهربا فسیل شده اند.

 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

عادت غذایی سوسکهای کوچکی به نام "اپومیز" برای بسیاری از دوزیستان از قبیل قورباغه ها بسیار وحشتناک و دردآور است زیرا این سوسک با حضور در کنار دوزیستان اعتماد آنها را جلب کرده و سپس آنها را به قتل می رساند.

یکی از انواع سوسکهای زمینی عادت غذایی بسیار ترسناک و عجیبی دارد. این سوسک که "اپومیز" نام دارد بسیاری از دو زیستان که ابعاد بدن آنها چند برابر ابعاد بدن خودش است را کشته و می خورد، در حالی که معمولا دوزیستان از حشرات تغذیه می کنند نه حشرات از دو زیستان!

غذای معمول این سوسکها دیگر انواع بی مهرگان از قبیل پشه ها، کرمها و حشرات مرده است اما محققان در نهایت ناباوری مشاهده کردند هر زمان این سوسک در کنار یک دو زیست مانند قورباغه قرار می گیرد به راحتی آن را کشته و می خورد. 

این سوسکها ترجیح می دهند پیش از شکار کردن یک دوزیست به خوبی شکار خود را شناسایی کنند از این رو در طول روز با به اشتراک گذاشتن پناهگاهشان با دوزیستان در نزدیکی آنها زندگی می کنند اما در شب همه چیز مرگبار شده و سوسک با حمله ای ناگهانی دوزیست را می کشد.

این سوسکها برای تامین غذای خود چندان وسواس به خرج نمی دهند و همه انواع دوزیستان را می خورند، از قورباغه ها گرفته تا وزغ، سمندر آبی و مارمولک.

نحوه به قتل رسیدن دوزیستان به این شکل است که سوسک ابتدا پشت دو زیست را می گزد که در نتیجه آن شکار از خود عکس العمل شدیدی نشان می دهد و تلاش می کند سوسک را به گوشه ای پرتاب کند.

بر اساس گزارش ان بی سی، سپس سوسک در پشت دو زیست شکافی به وجود می آورد که جاندار را طی چند دقیقه فلج می کند و در نهایت سوسک به آرامی خوردن غذایش را آغاز می کند.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: سه شنبه 2 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

محققی در منطقه هیمالیا موفق به عکاسی از گونه ای از پروانه بیدی با نام "آتاکوس" یا "اطلس" شده است که به عنوان بزرگترین پروانه بید در جهان معرفی شده است.

این پروانه شگفت انگیز که توسط محققی به نام "ساندش کادور" در شرق منطقه هیمالیا مشاهده شده است، طول بالهایی برابر 25 سانتیمتر دارد.

کادور که این پرانه را حشره ای غول پیکر می نامد تایید می کند که زمانی پروانه بالهایش را از هم باز کرد درست مانند این بود حشره قصد حمله دارد و حالتی دفاعی به خود گرفته است.

کادور پس از غلبه بر ترس خود به حشره نزدیک شده و عکسبرداری از آن را آغاز کرد. با این همه حقیقت این است که این پروانه غول پیکر با وجود ابعاد بزرگی که دارد کاملا بی خطر است.

طول بالهای این پروانه 25 سانتیمتر است

دلیل انتخاب نام اطلس برای این حشره الگوهای رنگارنگی است که بر روی بالهای آنها دیده می شود و یادآور نقشه های رنگارنگ جغرافیایی است. طول عمر این بیدها حداکثر دو هفته است، این حشرات که پرنده هایی ناپایدار هستند برای پرواز به مناطق دوردست نمی روند و تنها هدف آنها در طول زندگی شان به عنوان یک پروانه بید، تولید مثل است.

بیدهای اطلس در جنگلهای گرمسیری جنوب شرق آسیا یافت می شوند و در مجمع الجزایر "مالای" به وفور دیده می شوند. کرم این پروانه برای داشتن بالهایی به این وسعت، باید برای بیش از 6 هفته به صورت ثابت به خوردن ادامه دهد.

 

الگوی رنگارنگ بالهای این بید الگو و رنگ بدن جانداران سمی را تقلید کرده است

محققان بر این باورند الگوی ترسناک روی بالهای این حشره برای ایجاد هراس در دل شکارچیانی است که فکر شکار بیدها را در سر می پرورانند، رنگهای به کار گرفته شده در بالهای این پروانه های بزرگ به صورت زیرکانه ای مشابه رنگ بدن جانداران سمی در طبیعت است.

بر اساس گزارش میل آنلاین، ظاهر این حشره به اندازه ای جالب توجه است که چینی ها این حشره را "بید کله ماری" می نامند زیرا سر بالهای این بید به سر خزنده ها شباهت دارد.
 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 1 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

محقق ایرانی دانشگاه "ماین" موفق به ابداع ماهیچه های مصنوعی برای روباتهای حشره خوار شده است که می توانند حرکات برگهای روباتیک را به منظور به دام انداختن حشرات و هضم و تبدیل آنها به انرژی کارامدتر سازد.

روباتهایی حشره خواری که با الهام از گیاهان حشره خوار "ونوس" ساخته شده و از حشرات و عنکبوتها به عنوان سوخت استفاده می کنند، به واسطه ابداع محقق ایرانی دانشگاه ماین به مواد هوشمندی مجهز شده اند که می تواند سرعت به دام انداختن شکارها را افزایش دهد.

گیاهان حشره خوار با استفاده از دو برگ خاص می توانند حشرات را شکار کنند، برگهایی که ویژه شکار این جانداران طراحی شده است. زمانی که یک حشره بر روی این برگها فرود می آید تارهای ریز موجود بر روی برگها را تحریک کرده و سیستم دام اندازی را فعال می کند و به این شکل برگها در کمتر از 100 میلی ثانیه با سرعت بر روی هم قرار گرفته و بسته می شوند، پس از آن حشره کشته و هضم می شود. بازسازی این شیوه به آن معنی است که باید موادی را یافت که نه تنها می توانند از حضور حشرات آگاه شوند، بلکه می توانند به سرعت واکنش نشان داده و بسته شوند.

محققان کره ای دانشگاه ملی سئول پیش از این چنین بازسازی را با استفاده از مواد حافظه دار انجام داده بودند. این مواد زمانی که در معرض فشار، حرارت یا جریان الکتریکی قرار می گیرند بین دو حالت پایدار تغییر وضعیت می دهند. محققان از دو ماده مختلف استفاده کردند، قطعاتی صدف مانند از فیبرهای کربنی که عملکردی مانند برگها دارند و به قطعه ای فلزی فنر مانند به عنوان حافظه وصل شده اند. وزن یک حشره بر روی فنر منجر به بسته شدن سریع برگها می شود و به این شکل حشره به دام می افتد. برای باز شدن دوباره برگها از هم تنها کافی است تا جریان الکتریکی به برگها وارد شود.

با این همه محقق ایرانی دانشگاه "ماین" نسبت به این فناوری رویکردی متفاوت دارد. روبات حشره خوار محسن شاهینپور از ماهیچه های مصنوعی برخوردار است که از غشای پلیمری پوشیده از الکترودهای طلا ساخته شده است. جریانی با عبور از میان این غشا منجر به خمیده شدن آن به یک سو می شود، همچنین با معکوس شدن قطبیت جریان حرکت غشای الکترودها نیز معکوس می شود.

بر اساس گزارش گیزمگ، خمیده شدن مواد موجب تولید ولتاژی می شود که شاهینپور از آن برای ایجاد حسگرهایی استفاده کرده است. زمانی که حشره ای بر روی برگهای روباتیک فرود می آید، ولتاژ کوچک ایجاد شده منجر به فعال شدن منبع انرژی بزرگتری می شود که این منبع بار الکتریکی متضادی را به برگها وارد می کند و به این شکل برگها به سمت یکدیگر کشیده شده و بسته می شوند و حشره به دام می افتد.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 1 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

زنبورها نه تنها به واسطه گرده افشانی خود در کشاورزی بر روی زمین نقش حیاتی به عهده دارند، بلکه اکنون آشکار شده است که این حشرات با هوش می توانند انسانها را از خطر انفجارهای ناشناخته حفظ کنند.

 محققان MIT دریافته اند پروتئین "بامبولیتین" که مقادیر زیادی از آن را می توان در سم زنبور یافت، از قابلیت ردیابی تک مولکولهای انفجاری نیترو-آروماتیک معطری مانند TNT برخوردارند. در صورتی که از این مولکولها در حسگرهای به کار رفته در فرودگاه ها استفاده شود، می توان این حسگرها را نسبت به آنچه اکنون هستند، برای ردیابی مواد منفجره حساس تر ساخت.

 

 

محققان سطح داخلی نانوتیوبها را به این پروتئین آغشته کردند و سپس آنها را در معرض جریان هوایی قرار دادند که از مجاورت مواد منفجره عبور داده شده اند. نانو لوله ها به صورت طبیعی از خود نور ساطع می کنند و هنگامی که رایحه مواد منفجره از مجاورت آنها عبور می کند، شدت تابش این نور در اثر ترکیب پروتئین نیش زنبور و عوامل نیترو-آروماتیک تغییر می کند.

با وجود اینکه امکان دیدن این نور توسط چشم غیر مسلح وجود ندارد، این تغییر در پرتو نوری نانو لوله ها را می توان با استفاده از میکروسکوپهایی ویژه ردیابی کرد. محققان با ترکیب کردن انواع مختلفی از نانولوله های کربنی و پروتئین بامبولیتین توانستند انواع مختلفی از مواد منفجره را شناسایی کنند. از چنین سیستمی می توان برای ردیابی مولکولهایی که در هنگام تجزیه مواد منفجره ای مانند TNT به وجود می آیند نیز استفاده کرد.

بر اساس گزارش بی بی سی، در حال حاضر حسگرهای تجاری مواد منفجره ذرات باردار هوایی را با کمک طیف نگاری ردیابی می کنند و با وجود اینکه چنین سیستمهایی از مقاومت بالا و هزینه کمی برخوردارند، نمی توانند مواد منفجره را در سطح مولکولی ردیابی کنند. در حالیکه حسگرهای نیش زنبوری نه تنها می توانند مواد منفجره را در مقیاس مولکولی ردیابی کنند، بلکه می توانند در دمای اتاق یا فشار اتمسفر نیز به کار خود ادامه دهند.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: یک شنبه 30 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

مژده                                                                                                                               مژده

 

 

 

 

  شما هم اکنون می توانید وب سایت را به 36 زبان زنده دنیا مشاهده کنید

 

 

 

از منو پایین صفحه سمت راست این امکان برای شما وجود دارد با کلیک کردن روی پرچم هر کشور مطالب سایت به زبان همان کشور ترجمه می شوندهمچنین امکان جستجو در گوگل نیز در همان قسمت برای شما امکان پذیر خواهد بود

 

 

 

 

 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 27 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

مطالعه جدید دانشمندان روسی نشان می دهد مورچه ها از بچه های دبستانی بسیار باهوشترند، دست کم این حشرات در علم ریاضی نسبت به بچه های کلاس پنجمی هوش بیشتری از خود به نمایش می گذارند.

محققان دانشگاه "نووسیبیرسک" و دانشگاه علوم رایانه ای و ارتباطات از راه دور سیبری می گویند مورچه ها به طور حتم در حل کردن مسائل ریاضی از یک بچه کلاس پنجمی باهوشترند. برای نشان دادن این توانایی، محققان در میان گونه های مختلفی از مورچه ها متناسب با توانایی شمارش و حل کردن مسائل ابتدایی ریاضی به جستجو پرداختند. به گفته محققان گونه های بسیار اجتماعی مورچه ها از قبیل مورچه های سرخ می توانند اطلاعاتی درباره ارقام را به اعضای گروه مورچه ها انتقال دهند و همچنین عملهای ساده ریاضی را انجام دهند.

دانشمندان برای آزمودن برتری مورچه ها، ابزاری مارپیچی و تو در تو را به وجود آوردند که در نقاطی خاص از آن غذا قرار گرفته بود. رها کردن مورچه ها در میان این مارپیچ نشان داد علاوه بر اینکه مورچه ها از طریق به جا گذاشتن رایحه از خود مسیر راه را به هم گروهی هایشان نشان می دادند، بلکه پیامهایی را درباره ارقامی مرتبط با مارپیچها، فاصله آنها و تعداد قدمهایی که باید برای رسیدن به غذا برداشته شوند را به یکدیگر منتقل می کنند.

محققان معتقدند این نتایج نشاندهنده توانایی مورچه ها در استفاده از مقادیر شمارشی و انتقال اطلاعات مرتبط با آنها به یکدیگر است. دیگر مطالعات نشان داده بودند که مورچه ها و زنبورها از قدرت انجام خلاصه کردن، حدس زدن و دیگر مهارتهای مرتبط با ریاضی برخوردارند. مورچه ها همچنین می توانند بر روی ارقام کوچک عملهای ساده ریاضی انجام دهند.

بر اساس گزارش دیسکاوری، محققان با اشاره به دیگر مطالعاتی که بر روی توانایی های ریاضی دیگر جانداران انجام شده بود می گویند پرنده ها نیز در ریاضی استعداد دارند، به ویژه پنگوئن ها، کلاغها و طوطی ها در شمارش و حل کردن پازلهای عددی بسیار با استعداد به شمار می روند.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 26 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

زنبورها در هنگام پرواز در میان گلها آنچه انسانها به صورت معمول می بینند را نخواهد دید این حشرات گلها را برجسته تر و بر روی زمینه ای تاریک تر می بینند و همچنین خطوط باند فرود فرابنفشی دارند که می تواند مسیر رسیدن به شهد گلها را به آنها نشان دهد.

 

بعضی از عنکبوتها از این ویژگی برای فریب دادن زنبورها استفاده کرده و با ایجاد خطوط فرابنفش در میان تار خود زنبورها را به دام می اندازند. در صورتی که زنبور در برابر دام عنکبوت مقاومت کند، می تواند مسیر خود را به سوی خانه با استفاده از امواج نور قطبیده بیابد. تمامی این صحنه ها از میان پنجره نقطه نقطه و موزاییک مانند چشم زنبورها دیده می شوند که هر یک از این موزاییکها یکی از 5000 نقطه ای تشکیل دهنده یک تصویر را به وجود می آورند.

تجسم این صحنه ها برای انسانها کاری بسیار دشوار است اما می توان نشانه هایی از آن را در شیوه دید افراد مبتلا به بیماری "آفاکیا" یافت، اختلالی که طی آن عدسی چشم انسان که جاذب نور فرابنفش است، در اثر جراحی یا حادثه برداشته شده یا آسیب می بیند.

"بیل استارک" محقق بینایی حشرات در دانشگاه میسوری عدسی چشم چپ خود را در سن 10 سالگی از دست داده است، وی می گوید نور فرابنفش را به شکل نوعی نور آبی روشن می بیند، با این همه به دلیل اینکه دید چشم چپ او بسیار ضعیف است، وی نمی تواند نشانه های ظریف موجود بر روی گلها را مشاهده کند.

با این همه به اعتقاد محققان در صورتی که دید چشم استارک نیز قوی بود وی قادر به مشاهده این نشانه های ظریف نبود زیرا زنبورها گیرنده های فرابنفش ویژه ای دارند که انسانها از آن محرومند، از این رو انسانها فرابنفش را با گیرنده های نور آبی مشاهده می کنند زیرا حساسیت گیرنده های آبی مقدار کوچکی از طیف فرابنفش را نیز پوشش می دهد. اما انسانها نمی توانند فرابنفش را به عنوان رنگی مجزا مشاهده کنند.

پیچیدگی سیستم رنگی در بینایی زنبورها با دید انسان قابل مقایسه است زیرا زنبورها نیز مانند انسانها از سه گیرنده رنگی برخوردارند، فرابنفش، آبی و سبز. البته در مقابل انسانها از سه گیرنده قرمز، آبی و سبز برخوردارند. این به آن معنی است که تصاویر با رنگهای مصنوعی که در آنها رنگ قرمز فیلتر شده و فرابنفش به آن افزوده شده است می تواند حدودی از الگوی نشانه های فرابنفش که زنبورها قادر به مشاهده آنها هستند را در چشم انسان مرئی کند.

زنبورها علاوه بر فرابنفش قادر به ردیابی نور قطبیده هستند. مولکولهای هوا در اتمسفر فوتونها را برای ایجاد الگویی از نور قطبیده که در اطراف خورشید شکل می گیرند، پراکنده می کند. این کار به زنبورها کمک می کند مسیر خود را متناسب با موقعیت خورشید بیابند حتی اگر آسمان ابری باشد.

بر اساس گزارش نیوساینتیست، در صورتی که دید زنبورها از جهان هستی به نظر غیر عادی می آید، باید بدانید که این سیستم بینایی در مقابل سیستم بینایی برخی از حشرات و پرنده ها که از چهار، پنج و یا 6 گیرنده رنگی برخوردارند بسیار ساده به نظر خواهد آمد. برای چنین موجوداتی، جهان سه رنگ انسانها به بی روحی و کم رنگی تصاویر سیاه و سفید خواهد بود.

 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: سه شنبه 25 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀


محققان دانشگاه میشیگان موفق به ابداع شیوه ای شده اند که با استفاده از آن می توانند انرژی بال حشرات را برای تامین برق مورد نیاز سخت افزار کنترل کننده مغز حشرات به کار بگیرند.

 

موسسه دارپا و دیگر موسسه های تحقیقاتی آزاد سالها است که در تلاشند میکرو نقلیه های هوایی یا MAV ها که عموما با الهام از حشرات ساخته می شوند را تکمیل کنند. اما ساخت روبات سبک وزن و پرنده زمانی که برای پرواز به منبع انرژی مانند یک باطری نیاز باشد کار بسیار دشواری است.

از این رو محققان به این فکر افتادند که به جای ساخت چنین روباتی، کنترل ذهن حشرات را به دست بگیرند، به بیانی دیگر حشرات را به گونه ای با ابزار مجهز کنند که امکان ایجاد تغییر در حرکات آنها به واسطه انسان به وجود بیاید، اما این هم مشکلی را حل نمی کند: سخت افزار کنترل عصبی حشرات نیز نیازمند منبع انرژی است.

اکنون به نظر می رسد گروهی از محققان دانشگاه میشیگان توانسته اند این مشکل را برطرف کنند. این محققان موفق به ابداع ابزاری شده اند که انرژی خود را مستقیما از انرژی حرکت بالهای حشره ها به دست می آورد. آنها با استفاده از یک سوسک پرنده و تعدادی ژنراتور فیزیوالکتریکی که به بالهای حشره وصل شده بود توانستند 45 میکرووات انرژی تولید کنند.

 

 

به علاوه محققان معتقدند در صورتی که بتوانند حشرات را به یک حشره-ماشین واقعی تبدیل کرده و ژنراتورها را مستقیما بر روی عضله های پرواز حشرات نصب کنند می توانند حجم تولید انرژی را افزایش دهند. این انرژی برای فعال کردن سخت افزار کنترل کننده اعصاب حشره کافی خواهد بود، این به آن معنی است که توانایی دستور دادن و هدایت کردن یک سوسک پرنده در حال پرواز به انرژی که حشره در حین پرواز تولید می کند بستگی دارد.

بر اساس گزارش پاپ ساینس، این حشرات ترکیبی می توانند کاربردهای متعددی در زمینه تحقیقات، امداد، اطلاعات و اکتشافات و همچنین کنترل شرایط زیست محیطی داشته باشند.

 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 24 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 10 صفحه بعد

CopyRight| 2009 , plant-protection-science.LoxBlog.Com , All Rights Reserved
Powered By LoxBlog.Com | Template By:
NazTarin.Com